Glöm alla idioter ni sett tidigare

Grizzly_man.jpg

När man sett filmen Grizzly man vet man vad riktig dumhet är.

Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare i Alaska och levde nära dem på somrarna. Han övervakade dem, pratade till dem och inbillade sig att han blev deras vän. Eftersom han samtidigt var en posör så filmade han sig själv då han pratar in i kameran medan björnarna går där bakom hans rygg och inte bryr sig om den där dumma människan.

Om denne man, och med hjälp av hans egna bilder, har Werner Herzog gjort en rasande bra dokumentär som går på SVT i kväll, tisdag, och på söndag.

När man ser filmen kan man visserligen hysa viss sympati med Timothy Treadwells goda vilja men man tycker också att han var en jubelidiot. För där Treadwell såg naturens skönhet ser vi andra björnar som inte bryr sig om skönhet utan mest sysselsätter sig med att skaffa sig mat. Den här förvirringen blev också Timothy Treadwells öde när han stötte på en björn som behövde fylla på förråden innan han gick i ide. Och sensmoralen är väl att naturen inte handlar om godhet eller ondska, den är en skådeplats för liv och död.

1 kommentarer

  1. Den filmen är verkligen super! Och så sorglig trots – eller pga – idiotin…
    Berlusconis idioti å andra sidan är bara hemsk. den går ju ut över så himla många andra människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *