Thåströms sju bästa sololåtar

Att gå igenom Thåström produktion är en resa bland oroväckande djupa dalar och vidunderligt höga toppar.  Dessutom har jag lite svårt att lyssna med öppna öron.
Jag har nämligen följt Thåström länge, från tiden i Ebba Grön och framåt. Men Ebba lyssnar jag inte på numera eftersom jag hört skivorna så mycket att det inte ger mig något längre. Imperiet tyckte jag också om men det som inte är sönderlyssnat är omöjligt att njuta av på grund av 80-talsljudet som nästan tog död på rockmusiken.

Peace, Love & Pitbulls? Jo, jag förstår varför det var nödvändigt men jag avstår helst. För mycket trist oväsen.

Återstår sex soloplattor som också sönderfaller i tre delar. Dels de två första ”Thåström” (1989) och ”Xplodera mig 2000” (1991) som innehåller en del pubertal 80-talsångest. Dels ”Det är ni som som är dom konstiga, det e jag som är normal” (1999) och ”Mannen som blev en gris” (2002) som var tung rock som han redan gjort alltför många gånger. Till sist befrielsen i ”Skebokvarnsv 209” (2005) och ”Kärlek är för dom” (2009) där han plötsligt blev avskalad och passade på att sjunga ut.
Här är hans sju bästa sololåtar.

1. ”Kort biografi med litet testamente”
Thåström blickar tillbaka, minns enstaka händelser och deklarerar att han absolut inte vill begravas bland tallarna på Skogskyrkogården. Oerhört gripande på ett sätt som coola rocksnubbar sällan vill vara.

youtube::odn75Jrm9eQ::

2. ”Fanfanfan”
En något ovanligt titel för en kärlekslåt. En begriplig titel om man tänker tillbaka på kärlek som man missade. Att den har gått hem hos publiken upptäckte jag på Storsjöyran där allsången steg upp mot himlen.

youtube::6r_XtR1FdZo::

3. ”Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce”
Bob Dylan sjöng om Blind Willie McTell, Thåström svarar med att sjunga om sin idol en fantastisk blues.

4. ”Alla vill till himlen”
En säker publikfavorit när man ska få lite tryck i konserterna. Fungerar ännu bättre i dag än på skiva. Fungerar bättre live utan den här fåniga videon, som ändå är rolig att se, på nåt sätt.

youtube::X2ypZBVtpw4::

5. ”Stå aldrig still”
Jag hade glömt den här sången tills den dök upp på samlingen ”Be-bop-a-lula hela jävla dan” i en ”Fem i tre mix”.

6. ”Sönder Boulevard”
Ännu en långsam observerande låt där Thåström sjunger ut utan att skrika.

7. ”Miss Huddinge -72”
Jag är dubbel till den här låten. Den låter inte helt fräsch men den funkar bra live och har gjorts i bättre versioner än på ”Xplodera mig 2000”.

youtube::wRbMUIl2Lss::

2 kommentarer

  1. Bra lista Lars! Men även om ”Alla vill ..”-låten vinner på det nya arret live, så står den sig slätt mot en låt som ”Främling överallt” Inbromsningen mellan larmet/kafonin(bristen på kommunikation) och den oerhört – både till form och innehåll – meddelsamma och utlämnade delen är häpnandsväckande bra. En fadersbetraktelse lika uttrycksfull som en 300 sidor lång bok.Live var detta oerhört. /Michael S

  2. Du motiverar det så bra att jag måste hålla med. Det är du som har rätt, det är jag som har fel. (Själv hade jag den just utanför listan.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *