Otrohetsdrama på hög nivå

divine-comedy_1.jpg
Det finns låtar av alla de slag. Och så finns det LÅTAR; totalt övermannande, knivskarpa popsånger vars kraft aldrig viker. Oavsett om de hörs strömmande från en radio i grannskapet, på stammiskafét eller hemstereon. ”Our mutual friend” med The Divine Comedy är en sådan låt.

Neil Hannon, den nordirländska orkesterpopeleganten som är synonym med The Divine Comedy, hade jag annars under lång tid vissa problem med. Hans pampiga musikstycken var visserligen skickligt sammansatta – därom rådde inga tvivel – men han tycktes samtidigt oförmögen att kliva ur mentorn Scott Walkers skugga. Tyckte jag då alltså; i efterhand har jag fått flera tillfällen att revidera min uppfattning.

För när Hannon är i toppform greppar han hjärteroten hårdare än de flesta andra nu verksamma artister. ”Our mutual friend” från 2004 är ett perfekt exempel: på en bädd av precisa, kristallklara stråkar manas ett otrohetsdrama fram, vars innehåll drabbar lika hårt och obönhörligt som de stackato-violiner som ger musiken dess rytm och struktur. Det är en novell i miniformat, utmejslad till en monolog från en besatt men övergiven älskare. Han har förlorat kvinnan han fallit handlöst för, till råga på allt till en gemensam vän efter en drucken kväll. Sveket är omöjligt att komma över, och minnena tränger sig ända in i drömmarna:

No matter how I try
I just can’t get her out of my mind
And when I sleep, I visualize her

Det vill inte sluta göra ont. Och stråkarna förvandlas till hånfulla nålstick som träffar ett öppet, blödande hjärta. Melodin är sublim, Hannon fraserar utan att missa en stavelse – och lyckas ändå gestalta den stora dramatiken med övertygelse.

Ja, till och med det förbjudna adjektivet ”filmiskt” får här dispens att lämna rockjournalistikens skamvrå. Och med goda skäl: varken förr eller senare har Hannon varit så nära att tangera filmmusikmästaren Michael Nyman vad gäller textur och klangbild. Med den lilla skillnaden att Hannon är svulstigare – och faktiskt kommer undan med det. ”Our mutual friend” framstår alltmer som en av 00-talets omistliga poplåtar.

Lyssna:
Our mutual friend finns på albumet Absent friends (2004). Spotify-användare kan lyssna på låten här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *