Vem bestämmer över eftertexterna?

En fråga som ältats länge är varför de personer som kört bilar på inspelningen måste nämnas före låtarna som spelas i filmen. Vet någon det?

Kanske är du som jag, som sitter kvar i biosalongen för att få veta vem som gjort den där låten som spelades i filmen. Och där sitter man. Man får namn på alla skådespelarna och en del som bara passerade, du kan läsa vilka som var stjärnornas assistenter, namn på A-fotograf, B-fotograf, deras assistenter och deras assistenter.  Du kan läsa vilka som gjort specialeffekter (och de kan vara många), vilka som arbetat i olika länder, vilka som skött matserveringen, kört bilar, skött ljudupptagningen och ta mig tusan om man inte kan få veta vem som brett smörgåsarna till kostymateljéns assistenter. Alla nämns.
Och där sitter man och väntar och väntar och väntar.
Till sist, efter att ha kunnat läsa vilket bolag som försäkrat filmen så kommer man till låtarna och då är det plötsligt dags att köra texten i två spalter så att det går extra fort så att det blir extra svårt att hitta av låttitlar och artister.

Ärligt talat: varför är det så här?
Okej, jag anar att ordningen som texten rullar är bestämd in i minsta detalj av kontrakt, avtal och stridbara fackförbund men varför måste ALLA nämnas? Varför måste låtarna komma sist? Varför måste låtarna rulla i två spalter?
Går det att förstå? Vem bestämmer egentligen över eftertexterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *