Det susar i säven – i animerad tappning

susar_i_saven.jpg
Västerbottensteaterns sommaruppsättning av Det susar i säven har premiär nu på lördag, i Nordanåparken i Skellefteå. Och när jag ändå är inne på ämnet kan jag tipsa om en annan sevärd omarbetning av Kenneth Grahames barnboksklassiker: den brittiska animerade TV-serien från 80-talet.

Först ska villigt medges att nostalgi påverkat mitt omdöme; jag gillade serien skarpt när den visades på svensk teve back in the days (när jag nätt och jämnt kommit in i målbrottet). Idag inser jag förstås att den stop motion-teknik och de figurer som ”Wind in the willows” gav TV-publiken mellan åren 1984 och 1987 tappat mycket av sin fräschör. Animationsmakarna på företaget Cosgrove Hall gjorde nog ett styvt jobb utifrån sin tids förutsättningar, men ett kvartssekel senare är resultatet som bäst charmigt gammeldags.

Något som däremot inte åldrats är de myllrande historierna, användandet av originaltexten och – inte minst – rösterna. Genom de 52 avsnitten är det en fröjd att höra engelsk skådiselit gestalta de förmänskligade djuren i Paddeborg. Särskilt kul verkar David Jason (i Sverige mest känd som Kommissarie Frost) ha haft, i rollen som den pompöse och självupptagne skrävlaren Toad/Paddan: bara för hans skull är serien värd att leta efter på DVD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *