Fiendens ansikte skrämmer inte

Fiendens_ansikte.jpgTitta på de här kvinnorna. De var en del av fienden.

Okej, de kanske inte var fienden för oss svenskar men eftersom de är vietnameser som stred i Vietnamkriget är vi vana att betrakta dem som den anonyma fienden som stred mot amerikanerna. Och även om det var Vietnam, eller rättare sagt Nordvietnam, som vann kriget så det inte de som skrivit historien. I stället är det USA:s historia vi tagit del i alla möjliga former.

På film har vi bland annat sett Plutonen, Apocalypse now, Full Metal Jacket, Deer Hunter, First Blood, Rambo, Good Morning Vietnam, Uppgörelsen, We were soldiers och Född den fjärde juli som alla bearbetar det amerikanska trumat av att ha förlorat ett krig.

På den Vietnamesiska sidan är det tunnare. Trots att ungeför två miljoner vietnameser dog och 58 000 amerikaner har Vietnam blivit ett amerikanskt sår.

Men i går visade SVT Erik Pausers dokumentärfilm ”Fiendens ansikte” där vietnameser fick berätta om sina upplevelser. Helt lugnt berättade de om alla de vanliga fasor och bravader som alla krig ger upphov till. Vi fick också en inblick i alla de skador och sjukdomar som kriget och de efterlämnade gifterna skapade.

Varför människorna i filmen förblev anonyma är en gåta, och emellanåt kanske Erik Pauser underskattade betydelsen av bakgrundsinformation men i det stora hela var det en fin film där vanliga människor fick berätta sin version.
Själv fäste jag mig vid något som en kvinna sade om att vara bonde i Vietnamkriget:
– Du är bara säker när du ligger i en kista.

Än en gång inser man att fienden också är vanliga människor som helst vill leva ett fredligt liv.

Fiendens ansikte finns på svtplay.se men visas även på Kunskapskanalen onsdag 9 jun 2010 kl 23.00 och fredag 11 jun 2010 kl 21.00.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *