Själens mörka natt

darknightofthesoul.jpg

Efter en lång rättsprocess med tillhörande förseningar har det tunga konstprojektet ”Dark night of the soul” äntligen getts ut på cd. Lett av filmregissören David Lynch, mångsysslande producenten Danger Mouse och den i våras avlidne Mark Linkous (Sparklehorse) blev det en lyckad odyssé rakt in i själens dunkla vrår.

Att den skiva som spelades in redan 2008 skuggats av att två av deltagarna (nyss nämnde Linkous och Vic Chesnutt) tagit sina egna liv, är kanske ofrånkomligt. Och att dessa två begåvade artister inte längre finns bland oss är naturligtvis bottenlöst sorgligt. Ändå vore det ett misstag att övertolka sångernas svårmod genom att läsa in självbiografiska aspekter: det här albumet står på egna ben och bör ses som ett utvidgat samarbete, där kända gäster som Flaming Lips, Jason Lytle, Black Francis, Nina Persson och Iggy Pop bidrar till spännvidden.

Urkällan till projektet är också av det ovanligare slaget: de inblandade har tagit avstamp i existentiellt djuplodande dikter av karmelitmunken Juan de la Cruz, verksam i Andalusien på 1500-talet, och därpå byggt egna låtar. Ångesten och det själsliga tvivlet är huvudmotiv, som i en uppfinningsrik ljudbild slår an starka men aldrig övertydliga känslor. Stämningsfullt, sävligt och melankoliskt slingrar sig låtarna fram genom väggar av mörkblåa toner – och inte ens Black Francis och Iggy Pops onödigt manierade röster förtar helhetsintrycket.

Fullträffar saknas nämligen inte: Jason ”Grandaddy” Lytle glänser i ”Jaykub” och det sticker till i hjärtat när jag hör Linkous sjunga duett med Nina Persson i ”Daddy’s gone”. Han har verkligen lämnat ett stort tomrum efter sig.

Lyssna: Dark night of the soul finns på Spotify, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *