Staden mellan broarna finns inte i Budapest

En sak är alla i Umeå överens om: Man kan inte ha parkeringsplatser vid älven!
Vi är så överens att man kan få för sig att Umeå är enda staden i världen som har bilar och asfalt vid vattnet.
Fast så är det ju inte.

I somras besökte jag Budapest som en gång i tiden bestod av de två städerna Buda och Pest som tronar på var sin sida av Donau. Men om man vill ta en promenad utefter floden och titta på alla sightseeing-båtar som ligger förtöjda eller njuta av vattnet är det inte så enkelt. För att komma ner till floden måste man passera både spårvagnsräls och olika trafikleder där bilarna inte kryper fram i 50 km/h.
Tar man sig förbi dessa hinder står man där på en kaj och inser att här är det ingen som strövar omkring i onödan.
Har Budapestborna inte hört talats om Staden mellan broarna?

Men så här är det på många håll i världen, väldigt ofta ligger det gator utefter vattnet. Men så har ju vattnet rent historiskt varit en transportväg och det är första de senaste decennierna som vi fått för oss att man måste gå omkring och må bra i vattnets närhet.

Men nu kan vi Umeåbor få det vi vill. Balticgruppen har presskonferens på onsdag och då handlar det om något sorts kulturhus som kanske får plats i Staden mellan broarna. Förhoppningsvis blir det något vettigt. Det är i alla fall större chans för det när Balticgruppen kraftsamlar och styr på kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *