Antonys jubelsång

thankyouforyourlove200.jpg

Antony Hegarty, den älskvärda estradören och sångaren, släpper i oktober ett nytt album med sin grupp Antony & The Johnsons, betitlat ”Swanlights”. Men redan nu serveras vi en aptitretare i form av EP:n ”Thank you for your love”.

Den som väntat sig utsmyckade arrangemang eller högtravande texter förvånas kanske: det här är gruppens rakaste, mest anspråkslösa utgåva till dags dato. Vid en första lyssning tyckte jag rentav att den andades bekvämlighet. Det visade sig dock vara en förhastad pessimism: den enklare inramningen ligger nämligen i linje med budskapet om att tacksamhet och förtröstan inte behöver några omvägar. Vilket den förtroliga stämman understryker; ingen kan låta så oförfalskat utlämnande som Antony Hegarty.

Detta hörs bäst i en förtjusande cover på Bob Dylans gamla gospeldänga ”Pressing on”. I originalet från 1980 (inspelat under Dylans hårdnackat evangeliskt kristna fas) dränks en del av innerligheten under ljudet från en svulstig gospelkör, men Antony gör istället en sparsmakad, rörande tolkning. Gitarr- och pianospelet hålls i strama tyglar och röstens tonskiftningar får till sist låten att bli en personlig bekännelse.  Så, just så, ska den berömda slipstenen dras.

Lyssna på Pressing on här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *