Asbest, buller och invandrare…


Tyvärr är den alltför kort, men Sundström gör sitt bästa med den korta tiden. Hon försöker helt enkelt ta reda på varför folk inte gillar invandrare, varför folk ska rösta på Sverigedemokraterna.
Hon besöker bland annat orten där hon växte upp, och där får folk i hennes gamla bostadsområde svara på frågor om de har problem med asbest (kryssa i om så är fallet)?, Buller?, Invandrare? (Invandrare!??!!) Ja the times they are a changing som Dylan sjöng. Och inte var det bättre förr, som ett sådant frågeformulär visar. Men också brottsstatistken. De flesta brott har inte ökat (utom våldtäkt) och invandrare är inte i majoritet när det gäller brottsutövande.
Så varför är så många främlingsfientiliga? Är det den gamla vanliga rädslan, att den man inte känner är man rädd för?
Det blev tydligt när Lena Sundström besökte Gotland, ett län som i stort sett inte har någon invandring överhuvudtaget.
En representant för SD sitter i möte med några gotlänningar.
Han är desperat. Han ger några korta, effektiva råd om hur man handskas med journalister. Råden var typ: svara inte på något om du är full, svara inte om du är nyvaken, tänk alltid efter en stund innan du svarar. Så du inte framstår som icke trovärdig eller elak…
Sedan kom det: Vem kan tänka sig ställa upp i kommuvalet???!!! Vi behöver svar ikväll.
Jag tänker ändå, de kanske inte kommer in i riksdagen ändå. De har verkligen inte mycket på fötterna.

2 kommentarer

  1. Jag har läst kriminologi, och min lärare, och professor säger samma sak på svt som på universitetet. Invandrare är väldigt överrepresenterade vad gäller brott, och i synnerhet sexualbrott och våldsbrott. Det betyder att de begår väldigt många fler brott än om de vorit svenskar, men inte att de begår fler brott totalt än svenskar eftersom att det bor flest svenskar i landet.

  2. Det är så lätt att kategorisera. Kan de möjligtvis vara något ”mer” än invandrare? Är de arbetslösa till exempel? Att säga helt utan kontextualisering att invandrare begår fler brott är ett grovt förenklande av en komplex situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *