Björn Skifs inspirerade till uppsägning

Björn Skifs gamla låt ”Ni som kan ro” har inspirerat norska radioprataren Pia Beathe att säga upp sig. Nyhetsankaret sade upp sig i direktsändning istället för att läsa nyheterna. Detta i protest mot arbetsförhållandena på NRK (Norska motsvarigheten till Sveriges Radio).

”Ni som kan ro” är hämtad ur musikalen ”The Wiz”, som är en rockigare variant av ”Trollkarlen från Oz”. Björn Skifs gjorde den på svenska 1975, samma år som originalet ”Ease on down the road” hördes för första gången på Broadway. I filmatiseringen (1978) av ”The Wiz”-musikalen gjordes låten som en duett av Michael Jackson och Diana Ross.
Båda versionerna av låten handlar om att livet går lättare om man hjälps åt och gör saker tillsammans. Kanske var det något som inte skedde på NRK. Björn Skifs själv menar att låten handlar om revolution och om att de som bestämmer inte ska sitta på sina arslen utan ta tag i saker och hjälpa folk.

– Jag är inte jättevan vid att folk gör drastiska saker som att säga upp sig efter att ha lyssnat på mina låtar. Jag är ingen agitator, jag gör inte kampsånger. Samtidigt vill jag få folk att reagera på min musik, säger Björn Skifs till Aftonbladet.

Lyssna på uppsägningen i direktsändning:
http://www.nyhetsverket.se/nyhet/9948/Nyhetsankare-sade-upp-sig-i-s%C3%A4ndning

”Ni som kan ro” med Björn Skifs:

http://www.youtube.com/watch?v=WEBDzvBTypM

Lyssna på ”Ease on down the road” med Jackson och Ross:

http://www.youtube.com/watch?v=3ztDwyEuiBY&feature=related

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *