Stiligaste schlagerpopen

Det har inte alltid varit lätt att försvara Orup, en artist som haft för (o)vana att varva guldkorn med snudd på genanta bagateller. Men på nya skivan ”Född i november” har den notoriskt ojämne popveteranen hittat rätt, och färdigställt sin bästa samling sånger sedan karriärtoppen ”Stockholm och andra ställen” från 1992.

Hemligheten? Att återvända till grunderna. På ”Född i november” dammar Orup av den pampiga, orkestrerade schlagerpopen, nära relaterad till såväl Burt Bacharachs uppklädda balladkonst som det glammiga sjuttiotalets one hit wonders. Med andra ord befinner sig vuxensoulcroonern från Huddinge i sitt rätta element.

Och som vanligt är det skilsmässo- och svartsjukelåtarna som är den stora behållningen: ”Säg inte hans namn” och ”Cigarettminut” är medelålders, sammanbiten sentimentalitet av finaste märke. Sedan kan jag inte låta bli att röras av att John Cales fantastiska ”I keep a close watch” översatts till en värdig cover (”Jag borde fattat vad du önskar dig”). Smäktande, var ordet.

Lyssna: Orups skiva ”Född i november” finns på Spotify (klicka här)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *