En av årets bästa filmer

Det må vara tidigt på året, men jag ser redan fram emot att lista 2011 års bästa filmer. Jag har nämligen sett en av dem som garanterat kommer att platsa på den listan.
Jag pratar givetvis om ”Winter’s bone” som hade biopremiär i går. En lika rörande som skrämmande historia som utspelar sig på den fattiga landsbygden i USA. I ett område där drogproblem samt våld och hot mellan olika familjer är en del av vardagen. I denna patrialkala hederskultur ger sig filmens huvudperson, 17-åriga Ree Dolly, ut på jakt efter sin försvunna pappa. Allt för att kunna fortsätta ta hand om sin sjuka mamma och sina två syskon.
Något som gör att hon får kontakt med de mest skrämmande och fascinerande karaktärer.
Jennifer Lawrences insats i rollen som Ree Dolly är magnifik, liksom John Hawkes är mycket bra som hennes farbror Teardrop. I övrigt är miljöerna och den mörka stämning som byggs upp filmens stora styrkor.
För att inte tala om scenen med motorsågen. Något som får ”Motorsågsmassakern” att framstå som rena Teletubbies. Inte för kladdigheten utan för den makalöst hotfulla känslan den förmedlar.
”Winter’s bone” har redan fått stor uppmärksamhet. Filmen vann Bronshästen som bästa film vid Stockholms filmfestival och har bland annat prisats i Berlin och Sundance.
Detta mycket välförtjänt.
Filmen tillhör definitivt en av dem du inte bör missa i år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *