Sexsatsning i svensk media

Nu har satsningen på sexualundervisning kommit igång. RFSU och UR har, efter förfrågningar från lärare som tröttnat på föråldrat undervisningsmaterial, samarbetat och arbetat fram en tecknad film som kan användas i undervisningen.  Samtidigt lanseras flera andra tv- och radioprogram på temat. Filmen ”Sex på kartan” hade premiär igår när den sändes för första gången i TV (klicka på länken för att se filmen i UR Play).

ur "Sex på kartan"

Bild (C) Eksjö animation/UR/RFSU

Sex på kartan är en informativ film som tar upp både de fysiska och de mer känslomässiga och sensuella aspekterna av sex. Den är bara en halvtimme lång, så resultatet blir en relativt ytlig introduktion. Filmen räcker alltså inte som undervisning utan behöver nog kompletteras med möjligheter att ställa frågor. Den största kritiken som jag ser det är att fokuset ligger väldigt mycket på kondomen som skydd. Kondomer är viktiga men det finns tillfällen då annat eller ytterligare skydd behövs.

För trots att en av karaktärerna är tydligt lesbisk, trots att filmen skildrar munsex och trots att det betonas att könssjukdomar sprids genom kontakt mellan slemhinnor nämns inga alternativ för skydd vid lesbiskt sex eller mun/vulvasex. Det behövs med andra ord kompletteras och jag tycker att det är underligt att produktionsteamet har missat en sådan sak. Inte heller p-piller och andra hormonskydd nämns, trots att dessa är väldigt vanliga bland tonåringar, samtidigt som informationen ofta är partisk eftersom den vanligtvis är densamma som läkemedelsföretagens marknadsföring.

Bortsett från detta så är ”Sex på kartan” en bra grund för diskussioner om sex och relationer. För att ta del av mer material, kolla in:

Sex, hångel & mys (UR) – För barn och unga, direkt koppling till ”Sex på kartan”

Sexualkunskap (UR) – Sidan för lärare och vuxna. Bland annat undervisnings- och diskussionsmaterial, dokumentär om sexualundervisningen i en 8e-klass och exempel på lektionsupplägg.

Ligga med P3 (SR) – Sveriges Radios Satsning gentemot äldre tonåringar och vuxna. Systerprogrammet ”Hångla” kommer att ha samma sändningstid men riktar sig mot något yngre lyssnare. Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *