Att hitta russinen i kakan

Ellen Ripley klarar sig! Utom kanske i Alien 3...

Filmen ska innehålla:

1. Minst 2 namngivna kvinnliga karaktärer

2. Som pratar med varandra

3. Om något annat än en man

Det är de tre kriterierna som tillsammans bildar Bechdel-testet, ett diagnostiskt test för att upptäcka de förvånansvärt få filmer som har aktiva, fullvärdiga, kvinnliga karaktärer. Det är ett enkelt test som i alla fall vid första anblicken verkar lätt att klara – kraven på filmerna är ju minimala. De behöver inte vara av god kvalité, kriterierna säger ingenting om handling eller genre och en film behöver verkligen inte vara feministisk för att ta sig över tröskeln. Ändå är det förvånansvärt få som tar sig över tröskeln.

Särskilt illa är det här när det gäller barnfilm, där ”pojken” ofta verkar vara synonymt med ”barnet” samtidigt som barn som publik är en grupp som verkligen tar intryck av vad de ser. Nu när Disney slutar göra prinsessfilmer kommer det kanske bli ännu svårare att hitta barnfilm med tjejer i bärande roller. Nu är jag inget fan av Disneyprinsessorna till att börja med, men de var i alla fall en möjlighet för en kvinnlig karaktär att vara i fokus i en barnfilm i nästan två timmar.

Nästa gång du ska se en film, med barn eller på egen hand, granska den med Bechdel-testet. Finns både män och kvinnor med eller är det ytterligare en berättelse där bara knappt halva jordens befolkning får komma till tals. Tipsa gärna om bra filmer som klarar testet här i kommentarerna.

Jag vill också passa på och rekommendera serieboken ”Husfrid” av just Alison Bechdel, en verkligt gripande och bra grafisk roman om hennes uppväxt i en mycket komplicerad familj.

(Bechdel-testet dök för första gången upp här)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *