Jussi – sagan om en stjärnas öde

SVT:s dokumentärserie ”Musik special” går från klarhet till klarhet. Filmen om den uppburne tenoren Jussi Björling, ”Sagan om Jussi”, förtjänar varje lovord den överösts med.

Historien om sångaren från Borlänge, som skulle fyllt 100 i år, är nämligen oupphörligt fängslande – detta oavsett om man gillar opera och konserthallar. Filmens skapare Johan von Sydow har nämligen lyckats porträttera människan bakom artistskapets mask; visa hur den hyllade internationella superstjärnan Jussi Björling också var en vilsen och plågad själ.

Och det är inte att undra på: i likhet med sina bröder kuvades och drevs Jussi hårt av en pappa som tidigt hade stakat ut artistkarriären för sin son. Den förlorade barndomen, den livslånga osäkerheten, försummandet av de egna barnen och de allt längre och djupare perioderna i det becksvarta alkohålet – allt detta tecknas utifrån ett omfattande arkivmaterial.

Men självfallet ges också det lysande konstnärskapet ett betydande utrymme. Det kan i dag vara svårt att förstå hur enormt stor Jussi Björling var i sin krafts dagar:  att han var bofast på Metropolitan i New York från 1938 och fram till sin förtida död 1960, och att begravningen direktsändes i svensk television, säger dock en hel del.

Fotnot:  ”Sagan om Jussi” kan ses på SVT Play fram t.o.m. 5 mars. Klicka här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *