Storartad Lena Nyman i Noréns familjebomb

Det klagas mycket på SVT och att de gör så mycket trams men ibland måste man erkänna att de vågar vara smala. Som när de på veckans bästa sändningstid sänder en gammal Norén-bomb i repris.

Visst kunde man tycka att det är trist med en 21 år gammal repris på lördagkvällen men så sällan man får se bra tv-drama så klagar jag inte. Lars Noréns ”Bobby Fischer bor i Pasadena” är inte heller det bästa han skrivit men den är tillräckligt bra för att man ska sitta fängslad och lida med stackarna i rutan. Det är hans gamla jaktmarker med en trasig borgerlig kärnfamilj som försöker hålla masken men ändå släpper ut gamla aggressioner – och det hela blir rätt otäckt innan de samlar ihop sig på morgonkvisten.

Framför allt är Lena Nyman bra. Hennes porträtt av den alkoholiserade läraren som försöker konfrontera sina förljugna föräldrar är på pricken.

Dessutom var pjäsen en bra uppladdning inför måndagskvällen. Ikväll spelas Eugene O’Neills klassiker ”Lång dags färd mot natt” i Umeå och det är just den pjäsen familjen i ”Bobby Fischer bor i Pasadena” varit och sett när dramat startar. Det är ingen slump. Det är originalet till Noréns familjebomber. Hur bra den här uppsättningen är får vi se ikväll. Vi ses på Sagateatern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *