En stor regissör har dött


Al Pacino delade 2005 ut en Oscar till Sidney Lumet för hans  livsgärning. FOTO: SCANPIX

Sidney Lumet var för mycket hantverkare för att bli ett stort publiknamn men han gjorde åtminstone fyra mästerliga filmer och det är inte illa pinkat. Han dog igår, 86 år gammal.

Hans karriär var lång och Sidney Lumet hann med många jobb för både tv- och filmindustrin men hans första riktigt stora film var ”12 edsvurna män” (1957) med Henry Fonda. Sedan dröjde till 1970-talet till en serie på åtminstone tre klassiska filmer. ”Serpico” gjorde han 1973 med Al Pacino som var stekhet efter ”Gudfadern” och Pacino agerar som om han just stigit in från gatan. Lika fascinerande var Pacino två år senare i ”En satans eftermiddag” som Sidney Lumet regisserade med samma säkra hand.
Men att Sidney Lumet var en hantverkare visade han genom att mellan dessa två filmer som doftade realism göra ”Mordet på Orientexpressen” som är en sådan där stilig Hollywoodskapelse som man kan fördriva tiden med utan att ta med sig något speciellt.

Desto roligare var ”Network” (1976) som snart släpps på dvd och som gisslade tv-industrin. Jo, i dag – med tanke på vad som hänt sedan dess på tv-fronten – är den kanske lite tam men lika sann trots det.

Efter detta 1970-tal fortsatte Sidney Lumet jobba och han åstadkom många bra filmer som han inte behövde skämmas för.

1 kommentarer

  1. Dessutom var Lumet en fantastisk New York-skildrare, som – utan att man alltid tänker på det – starkt format vår bild av hur The Big Apples gator och pulserande liv ter sig.

    Och att göra riktigt bra filmer efter 80 är få förunnat. Lumet gjorde två sådana: ”Find me guilty” och ”Before the devil knows you’re dead”. Hatten av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *