Sju sevärda katastrofer

Att katastroffilmer är usla har vi vant oss vid. Den genren har inget med god smak att göra.
Men visst finns det gradskillnader mellan dåligt och dåligt. 

I går såg jag ”Tidvågen” på dvd och insåg hur ”bra” bespottade Roland Emmerich-filmer som ”Day efter tomorrow” och ”2012” ändå är. ”Tidvågen” lanseras som en film ”Från skaparna av The day after tomorrow” men är en sydkoreansk film om en tsunami – och det som gör den bra är att man påminns den senaste tsunamin i Japan. Men allvaret stämmer dåligt med den buskishumor som tittar fram alltför ofta. Dessutom är personerna så dåligt porträtterade att man inte riktigt bryr sig om vilka som dör, och då är det illa.

Med andra ord: Undvik ”Tidvågen”. (Vad är en tidvåg egentligen?)

Här är sju andra filmer som jag hellre ser:

1. Independence day
Delvis en science fiction-film men eftersom stösta delen av den mänskliga civilisationen och några miljarder människor sprängs bort är det defintivt en katastroffilm.

2. Armageddon
En katastrofalt usel film som jag gärna ser om för att den är så övertydlig, dumpatriotisk och korkad. (¨Deep impact” som kom strax efter är på samma tema men fungerar inte alls lika bra.)

3. The day after tomorrow
Här finns en hel del tråkigt skådespeleri från Dennis Quaid, Emmy Rossum och Jake Gyllenhaal men när istiden slår till är det ganska festligt ändå. En klart politisk film, med klimathot och spetsiga detaljer som att Mexiko till slut går med på att släppa in de amerikanska flyktingarna.

4. 2012
Roland Emmerich tyckte nog att ”Independence day” och ”The day efter tomorrow” var lite försiktiga så här ser han till att hela världen går under. Den klart största katastoffilmen hittills.

5. Dante’s peak
Ett liten intim film i sammanhanget. En vulkan får utbrott och som vanligt ville ingen lyssna på forskarna medan det fanns tid. (Samma år, det vill säga 1997, kom ”Volcano” där en vulkan tittar fram mitt i Los Angeles. Kan med fördel undvikas.)

6. Poseidon
En halvdum nyinspelning 0m en lyxkryssares undergång.

7. The Core
En heldum film där jordens kärna håller på att stanna. Med hjälp av en borrande farkost tar man sig ner till den flytande kärnan för att kicka igång verksamheten igen. Så omöjlig att ta på allvar att man som tittare känner sig riktigt intelligent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *