Romantik och kärlekshistoria

Jag är just hemkommen från min andra kväll med miniserien ”Stolthet och fördom” från 1995 och äntligen förstår jag uppståndelsen kring Colin Firth som Mr Darcy. Det är överhuvudtaget en miniserie man inte bör missa. Jättefina miljöer, den följer originalet (Jane Austens bok såklart) utan att bli krystad och framförallt väldigt  mycket bra skådespeleri – inte minst av Jennifer Ehle som spelar Miss Elizabeth Bennet.

Det är också fascinerande att fundera över hur annorlunda världen är funtad nuförtiden, och då menar jag inte bara allt bockande och nigande. Under all romantik så blir det väldigt tydligt hur utsatt kvinnornas position var på den tiden – i alla fall i samhällsklasserna som detta utspelar sig. Att gifta sig var också deras sätt att försörja sig – att mannen skulle vara en person man kunde älska och respektera var något man kunde hoppas på och drömma om. Chanserna kalkylerades noga. Det är inte konstigt att kvinnor fick rykte om sig att vara skvallriga och intriganta när de var tvungna att hålla koll på alla och deras positioner i det sociala spelet för att säkra sin framtid. Det här är ett drama som utspelar sig precis på den tiden då den romantiska kärleken började ses som en faktor att räkna med. Innan dess kunde giftermål mer jämställas med att göra skapa sig och sin familj en karriär genom äktenskapsmarknaden. Detta är med andra ord lika mycket en berättelse om ett skifte i synen på kärlek som det är en berättelse om Miss Bennet och hennes familj.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *