Hemligheterna gör henne sevärd

I kväll inleder SVT en filmserie med en oerhört stark skådespelare som lyckas med det osynliga. Hennes namn är Isabelle Huppert och hon är ständigt fascinerande.

För skådespeleri kan ju vara så orättvist. När en del agerar med nollställt ansikte tänker man: Vilken trist skådespelare!
När Isabelle Huppert agerar med nollställt ansikte tänker man: Vilket starkt uttryck!
Riktigt hur det där går till är svårt att veta men hon agerar med små rörelser och stramt ansikte och låter oss ana att det rasar känslor där innanför masken. Och det är hemligheterna som gör henne så sevärd. På film vinner ofta de behärskade uttrycken.

Att SVT visar fem filmer med henne är alltså välkommet. Starkast, och otäckast på flera olika sätt, är ”Pianisten” med förnedring, masochism och förtryckta känslor. Men så är filmen regisserad av Michael Heneke och baserad på en bok av Elfriede Jelinek – två personer som inte väjer för den goda smakens trista begränsningar.

Den andra höjdaren är ”White material” där Isabelle Huppert spelar en plantageägare i ett afrikanskt land som vägrar fly trots att inbördeskriget kommer allt närmare. Kanske tror hon att hennes vita skinn ska rädda henne?

SVT2 mån 15/8 kl 22.45: Spetsknypplerskan, 1976, regi Claude Goretta (kommer även ligga 7 dagar i SVT Play)
SVT2 tis 16/8 kl 22.45: Pianisten, 2001, regi Michael Haneke
SVT2 ons 17/8 kl 22.45: Jag och min syster, 2004, regi Alexandra Leclère
SVT2 tor 18/8 kl 22.45: Maktens rus, 2006, regi Claude Chabrol
SVT2 lör 20/8 kl 22.20: White Material, 2009, regi Claire Denis

White material visas på SVT 2 på lördag. FOTO: SVT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *