Böcker som blir filmer

Många av filmerna som kommer i höst och i vinter är baserade på böcker. Några av filmerna är baserade på gamla klassiker som redan har varit film minst en gång (”De tre musketörerna”, ”Jane Eyre”, ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows”, ”Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet” och ”En kvinna i svart* till exempel).

Andra filmer är baserade på böcker som kanske eller kanske inte kommer att bli klassiker. Några av dem är: ”Niceville” som just nu ligger etta på listan över mest sålda biljetter i USA är baserad på boken ”The Help” av Kathryn Stockett. Första delen av avslutningen på Twilight-filmerna, ”The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1” kommer i november och i mars nästa år kommer en (redan kritiserad) filmversion av den otroligt populära boken ”Hungerspelen” av Suzanne Collins.

Så om du, likt Hank Green (ena halvan av Youtube-fenomenet Vlogbrothers) vill satsa på att alltid läsa boken innan du ser filmen så är det bara att sätta igång och kolla upp vilka av filmerna som du ser fram emot som började som en bok.

* Ja, det är samma ”En kvinna i svart” som Profilteatern har satt upp i många år. Så den som vill kan (förmodligen, datumet för filmens sverigepremiär är inte satt ännu) bli skrämd av samma berättelse både som teater och som film den här vintern.

2 kommentarer

  1. Jag vet faktiskt inte. Ofta irriterar jag mig på skillnaderna mellan boken och filmen när jag har läst boken först, särskilt om det är stora skillnader. Eller diskriminerande skillnader. Jag föredrar nog att göra tvärtom, att se filmen först. Ofta är boken mer komplex och innehållsrik, och på så vis får jag mer av en berättelse som jag redan har gillat. Men det är inte självklart, för mig blev ”Sagan om Ringen”-trilogin ömsesidigt bättre av att jag såg filmen och då hade jag läst böckerna några varv innan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *