Vectors och Frantic går ner i valvet

En splitsjua med flera år gamla inspelningar: det låter kanske inte lockande på beskrivningen. Men innehållet på, och omständigheterna bakom, Umeåbanden The Vectors och Frantics utgåva ”Pigs and parasites” väcker omedelbart min nyfikenhet.

Det ligger nämligen ett stort värde i att äntligen få smakprov från det som var tänkt att bli bli Vectors tredje album. En skiva som redan var färdiginspelad då den sorgligt gick förlorad i en datorkrasch 2006. Och där kunde den tråkiga historien mycket väl ha slutat. Lyckligtvis grep dock slumpen, eller snarare en ihärdig eldsjäl, in i bilden: när Patrik Lindmark på SIK Records fick klart för sig att en tidig mix existerade förmådde han övertala inspelningsledaren och producenten Oskar Sandlund (vid den tiden också medlem i Frantic) att fixa fram ett råmaterial till en utgåva.

Och här är alltså resultatet: tre låtar med The Vectors på ena vinylsidan och två kompletterande bidrag från Frantic på den andra. I genren punkrock med hardcoreanknytning har båda banden ett välförtjänt gott rykte, och att höra The Vectors medvetna försök att förändra delar av sitt uttryck är särskilt intressant. Visst finns den råa attacken (påminnande om skitig, tidig engelsk åttiotalspunk) kvar i botten, men ”Festering teenage mind”, ”Rat race” och ”Sucking the cocks of the parasites” markerar samtidigt en vilja att förena den kompromisslösa hårdheten med hållbara refränger.

Vilket också lyckas: här tecknas konturerna av ett utvecklat, formtoppat band redo att släppa sin dittills starkaste platta. Och även Frantic försvarar sin plats i sammanhanget; allt som allt är det en häftig resa ner i valvet.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *