Nere i Mississippi med Fred McDowell

År 1959 var Fred McDowell en obemärkt,  femtiofemårig jordbrukare i norra Mississippi. Det skulle snart bli ändring på det. Den oförtröttlige musikologen Alan Lomax var nämligen i trakterna och när han mötte McDowell skrevs historia.

Som  så många andra i området hade McDowell spelat och sjungit i decennier, och lärt sig åtskilligt från de tidiga deltabluesmännen med Charley Patton och Son House i spetsen. Och det hörs verkligen. När Lomax slår igång den medtagna, tolv kilo tunga bandspelaren formligen exploderar McDowell, med ett vildsint gitarrspel som trotsar rytmikens regelbok och en väderbiten röst som naglar sig fast. Det är minst sagt kaxigt och stökigt, där systern Fanny Davis hemgjorda kazoo är ett särskilt gällt inslag.

De inspelningar som gjordes, ute på en grannes veranda, blev så lyckade att McDowell fick en karriär på ålderdomen, med flertalet officiellt utgivna album (under tillnamnet ”Mississippi” Fred McDowell). Rolling Stones gjorde dessutom en fin cover på hans ”You got to move”, som släpptes 1971 – året före McDowells död.

Men det är alltså här, på den drygt halvtimmeslånga ”The Alan Lomax Recordings”, det hela började. Nu finns inspelningarna i en ny, remastrad utgåva som framhäver intimiteten i framträdandet och gör ljudet klarare. Det är en förhäxande och livlig session på verandan, helt oanfrätt av tidens tand.

Lyssna: Spotify-användare kan höra albumet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *