Om strävan efter föräldraskap

En av de stora TV-trenderna den här hösten har varit dokumentärer om hur människor kämpar för att få barn mot alla odds – oavsett om oddsen är biologiska eller sociala. Både SVT och TV3 har visat egenproducerade serier och dessutom har fristående program sänts, bland annat på Kunskapskanalen (t.ex ”En timme om adoption” och ”Min biologiska klocka” på UR). Det är kort sagt en strömning i tiden.

Barn till varje pris?” på SVT och ”Drömmen om ett barn” på TV3 delar upplägget till hälften. Båda följer en samling människor i deras försök att få barn. Men SVT har en betydligt radikalare och mer tankeväckande hållning. Programledaren Pia Johansson, som själv aldrig blev mamma, gör en egen resa vid sidan av de ofrivilligt barnlösa där hon funderar och diskuterar de metoder som finns för att få barn idag. Det är frågor kring för och nackdelar för barn och föräldrar, men också riktigt intressanta perspektiv som etik, psykologi, filosofi och politik. Hela frågan sätts i ett större sammanhang och Johanssons öppna och empatiska hållning gör att programmet lyckas med att respektera längtan efter barn och samtidigt peta i och ställa frågor kring de val som finns tillgängliga idag. Särskilt intressant tycker jag att det med inslagen kring surrogatmammor.

Överhuvud taget är det tänkvärt att intresset kring det här just nu är så stort att två av våra största TV-kanaler väljer att producera sådana här, förmodligen rätt kostsamma dokumentärserier, samtidigt. Det är ett väldigt aktuellt ämne. Forskningen på området når hela tiden nya gränser, allt fler väntar allt längre med att få barn och färre föds. Det är inte lika stigmatiserande att vara barnlös längre, samtidigt som det är mer socialt accepterat för både singlar och homosexuella par att vara och försöka bli föräldrar. Allt det här påverkar vilka möjligheter som finns och som både människor och samhälle behöver ta ställning till. Det börjar helt enkelt vara dags att skapa sig en egen uppfattning kring det här och ”Barn till varje pris?” är en bra plats att börja fundera. Serien finns tillgänglig på SVT Play till och med 30 november.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *