Ken Russell hade en annan smak


En måttlös regissör har avlidit. Ken Russell var nämligen inte en filmskapare som tyckte att ”less is more”, snarare ”more is more fun”.

Ken Russell är kanske mest känd för storartade ”Tommy” från 1975 som baserades på The Whos rockalbum, men han var även i sitt övriga filmskapande en man som gärna tog till lite extra, och adderade lite extra ingredienser.  Jag kommer ihåg förvirringen på 1980-talet av att se filmer som ”China blue” och ”Experimentet” och att jag inte var riktigt säker på vad jag skulle tycka. Det var ofta på gränsen till att vara smaklöst, eller så var det helt enkelt billigt och smaklöst. Den sortens förvirring är inte alltid bra, men det är också kul med kreativa människor som har andra smaklökar än de flesta andra. Hans filmer var roliga att ta del av.

Bland hans mest kända filmer bör väl även ”The music lovers” och ”Lisztomania” nämnas. Han avled i söndags, 84 år gammal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *