Sju!

Olov Antonsson, 6 februari, 21.09

Stoppa pressarna! Nu börjar jag blogga här på Folkbladets populärkulturella flaggskepp.

Som en inflyttningspresent och en sorts programförklaring tänkte jag börja med att tipsa om mina tre bästa låtar på temat ”siffran sju”.

 

Scott Walker – ”The seventh seal”

Under fem fulladdade minuter återberättar den forne Walker Brothers-sångaren – på oefterhärmligt vis – Ingmar Bergmans ”Sjunde inseglet”. Från mästerverket ”Scott 4” från 1969. Popmusik om digerdöden blir inte bättre än så här.

Chuck Wood – ”Seven days too long”

Northern soul-klassikernas odiskutabla klassiker. Inspelad av Chuck Wood 1966 och ett måste på varje dansgolv värt namnet sedan dess. Själva definitionen av sväng.

Love – ”Seven and seven is”

Arthur Lees vildsinta protopunk-pärla, som släpptes som singel i juli 1966 och kanske var det hårdaste som popvärlden dittills skådat. Senare har både Ramones och Alice Cooper spelat in trista versioner, men originalet av Love (som bara ett år senare skulle ge ut sitt verkliga chef-d’oeuvre ”Forever changes”) är fortfarande tre alldeles, alldeles förtjusande minuter av upprorisk garagemagi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *