Låt barn vara barn, inte leksaker

Johanna Fredriksson, 7 februari, 09.44
Jag känner fortfarande den bittra eftersmaken efter att ha sett TV3:s produktion ”Mammor och minimodeller”. Jag vet, jag är inte först ut att reagera. Men jag känner mig drabbad och tvungen att höja min röst.

I söndags såg jag alltså ”Mammor och minimodeller” för första, och sista, gången. Så fruktansvärt tv-program. Om det ändå bara hade varit ett tv-program och inte verklighet.

För den som behöver lite bakgrundsinformation så handlar programmet om sex mammor och deras sju till tio år gamla döttrar, som, enligt programbeskrivningen ”drömmer om att bli minimodeller”. Barnen ska lära sig att gå catwalk, sminkas, friseras, fotograferas, pyntas och fixas till. Tanken är att de ska få bättre självförtroende och självkänsla. Allt detta på en modellskola kallad Cute Kids. Men sanningen verkar vara den att det inte så mycket handlar om barnens drömmar utan mer om mammornas.
Ett bevis för det är en av mammornas kommentarer på TV3:s hemsida:
– Katja är mitt livsprojekt. Redan när Katja föddes drömde jag om hennes karriär som barnstjärna, säger Jelena från Vallentuna.
Just denna mamma tar sitt barn på skönhetssalong så ofta de får möjlighet och gör klart för sitt barn att det är mycket viktigt att vårda sitt yttre, och då talar vi inte bara om hygien.
Och när tre av flickorna får erbjudande om att anlitas av en agentur så visar mammorna inte ens en liten antydan till att få veta mer om agenturen innan de utropar ett ja. De bara gapar och sväljer allt. Till vilket pris?

När en annan av flickorna protesterar mot att bli sminkad är det bara för henne att bita i hop, så att mamman får lära sig hur man sminkar ”flickigt”. För viss ”moral” har programmet. Flickorna ska inte bli vuxna kvinnor. De ska bli mer flickor, naturliga, men sötare. Men herregud, vad ger det för signaler till barnen. När man är så liten, och kanske alltid för alla, så borde färg i ansiktet vara lek, inte något som kallas naturligt.
Och när en flicka vill bestämma själv hur hon ska se ut blir mamman så upprörd att hon är tvungen att storma ut från rummet.

De talar över barnens huvuden trots att barnen är närvarande, de rycker i håret, klär av klär på, domderar, bestämmer och pushar till gråt. De skapar intriger och pratar illa om andra mammor. 
Mammorna är åttaåringar, deras barn är dockor. Det är så fel det kan bli och jag förstår inte att TV3 tycker att det är värt att tjäna pengar på. 

Programmet har fått mycket kritik av psykolog, i media och andra kanaler och alla mammor ska visst ångra att de ställde upp. Tack och lov för det. Det enda goda som kan komma ur det här är att mammorna får en insikt i hur de behandlar sina barn. Och inte minst att det skapas debatt kring minimodellfenomenet, som så klart är större än TV3.s programidé.
Här är mitt inlägg i den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *