Bokkris väcker kreativitet

Johanna Fredriksson, 28 februari, 15.30
De fysiska böckernas vara eller icke vara är en aktuell fråga. I och med e-böckernas ankomst är det många som är rädd att de bundna böckerna ska slås ut från marknaden. Hos andra har läget lett till kreativa lösningar.
Dagens Nyheters webb kan man läsa om gerillabibliotek. 
Nya grenar inom gerillarörelsen har jag hört om gällande trädgårdar. Människor som planterar en jordgubbsplanta eller en vinbärsbuske på allmän plats, för alla att ta del av. Nu har samma tanke alltså nått litteraturivrarna.
I en lugn korsning i Brooklyn, USA, står ett hundkoja-liknande litet hus. Däri finns böcker som människor kan låna, vilken tid på dygnet som helst.
Man får gärna lämna en bok där också.

”Little free library” är en liknande tanke. Den går ut på att volontärer sätter upp små bibliotek i sina trädgårdar eller kvarter. Av organisationen får de byggråd, tillgång till material om de vill, samt en nummerplåt som fungerar som en liten licensbricka.
Det finns kaféer som inrett med bokhyllor som det är helt okej att plocka med sig böcker i från. Det fungerar för att andra i sin tur lämnar böcker där.
Till och med Occupy Wall Street-rörelsen hade en aktion för de fysiska böckerna då den samlade in tusentals böcker till ett offentligt bibliotek i  Zuccotti Park, intill Wall Street på Manhattan.

Paniken över att folk ska sluta läsa fysiska böcker har alltså bidragit till väldigt kreativa lösningar av människor. Jag tycker att det är roligt och fint.
Och som en person i artikeln nämnde, tänk om vi kunde göra så här med fler saker. Vad sägs om ett gemensamt skjul i kvarteret där man förvarar en snöslunga, brännbollsträn, gräsklippare, skottkärra och annat som man mycket väl kan dela på. Då skulle vi inte behöva konsumera så mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *