Det händer i finalen

Niclas Holmlund, 10 mars, 01.o4
Redan en knapp timme innan genrepet är det full fart på Globens scen. Där är bland andra Umeåbon Samuel Ljungblahd fylld av energi och ser till att smitta av sig med den till publiken.
Tillsammans med sångerskan Sara Borch levererar Ljungblahd bland annat tolkningar av Dannys ”In the club”, Caroline af Ugglas ”Snälla, snälla”, Swingflys ”Me and my drum” och Eric Saades ”Popular”. Allt med Ljungblahd favoritgenre soulen som utgångspunkt.
Det funkar fint.
Stämningen är god när tv-sändningen ska börja.

När själva Melodifestivalen drar igång gör tre guldglittriga programledare entré. Med sången ”Baku, Baku” (med melodin från ”New York, New York”) sjunger Gina Dirawi, Helena Bergström och Sarah Dawn Finer riktigt elakt om värdlandet för finalen i Eurovision Song Contest.
Kort efter det gör ”sångfågeln” Eric Saade entré och framför ett medley på några av sina låtar och stiger under tiden också en bit mot Globens tak.

Sedan kan själva tävlingen börja och först ut är Ersmarkssonen David Lindgren som nu bytt den blå kostymen mot en svart och gör sitt framträdande med ännu mer energi än tidigare. Tillsammans med fyrverkerier, eld och ett bra publikstöd gör Lindgren helt enkelt en blixtrande insats.
”Shout it out” ger finalen bästa tänkbara start.
Som fjärde bidrag kommer Lisa Miskovskys ”Why start a fire”, presenterat som ”norrländskt vemod i möte med en internationell poprefräng”.
Miskovsky är säkerheten själv och höjer sig, precis som Lindgren, ett snäpp när det nu är final.
Snyggt att göra entré till Tom Pettys ”American girl” också. Lindgren gjorde entré till The Sugarhill Gangs ”Rapper’s Delight”.

Störst stöd från publiken har Loreen med stående ovationer, följt av Danny och Top Cats. Danny var den som visade mest glöd under introduktionen (som görs till Mattias Andreassons utslagna låt ”Förlåt mig”) och började egentligen showen redan innan han som sista tävlande framförde sin ”Amazing” på ett mycket övertygande sätt. Att han kommer att tampas i toppen i finalen är jag än mer övertygad om efter genrepet.
Medan tittarna får tid att rösta gästas scenen av grekiske schlagervinnaren Elena Paparizou som tillsammans med dansarna i Urban Angels gör ett sensuellt och kabarédoftande nummer av Saades ”Popular”.

Annars då? Mest taggad: Björn Ranelid, det fullständigt vibrerade om karln och han lade till ett ”Miracle” som avslutning för att blidka de internationella jurygrupperna. Bästa introlåt: Dead by April med ”Imperial march” från Star Wars. Mest osäker: Ulrik Munther som behövde någon halvminut innan han var i gång. Vem som tog i mest: Molly Sandén, som sjöng som om det gällde livet.
Kort sagt är det upplagt för en bra final.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *