Stum film om stark kärlek

 

Bara för att du sett och gillat senaste Oscarsvinnaren betyder inte att du kommer att se första Oscarsvinnaren eftersom många har svårt för stumfilmer.
Men de är faktiskt ingen dum idé att se ”Sunrise” när den nu finns på dvd.

Årets ”The Artist” är en utmärkt och trivsam liten film och det faktum att den är stum är inte alls ett bekymmer. Att den fick en Oscar som bästa film för en månad sedan är riktigt roligt. Men så är den också på många sätt en modern stumfilm med berättande och ett agerande som passar oss.
Går man tillbaka till stumfilmstiden så var det ofta annorlunda. Man arbetade med starka uttryck och stora gester på ett sätt som kan kännas omodernt, men det är också en medveten stilfråga. Så är det även med ”Sunrise” från 1927 (som vid den svenska premiären hette ”Soluppgång”). På sin tid var det en flopp men i dag betraktas det som en av filmhistoriens klassiker och nu har den getts ut på dvd.
Fast redan på sin tid tyckte många att det var en utmärkt film. Vid den första Oscarsgalan 16 maj 1929 var det egentligen två filmer som vann för bästa film, dels flygfilmen ”Wings”, dels ”Sunrise”.
”Sunrise” var ett prestigeprojekt. Regissören F.W. Murnau hade i Tyskland gjort klassiker som ”Nosferatu” och ”Sista skrattet” när han lockades till USA med löften om helt fria händer och stora resurser. Det låter osannolikt men han fick faktiskt full frihet. Han utnyttjade den för att berätta en historia om kärlek och hur man kan ta sig förbi faror för att vakna upp till en ny soluppgång. En gift man lockas av en farlig skönhet från staden och frestas att döda sin hustru för sin nyfunna passion. Men skuldkänslorna tar överhanden och han och hustrun upplever en intensiv kväll i staden där de hittar tillbaka till sin kärlek.

Det är en enkel historia berättad i fantastiska bilder och med smarta lösningar. Hustrun spelas dessutom av Janet Gaynor som är så oskuldsfull att det förefaller helt osannolikt att någon människa skulle kunna mörda henne.
Så trots att det gått 85 år är det fortfarande en märkvärdig film på många sätt.
Tyvärr gjorde Murnau inte så många fler filmer. Redan 1931, 42 år gammal, dog han i en bilolycka. Dessutom är filmen som kom direkt efter ”Sunrise”, 1929 års ”4 devils”, försvunnen. Förhoppningen är att någon en dag ska upptäcka en kopia någonstans i världen men det har ännu inte hänt.

1 kommentarer

  1. En helt fantastisk film, en av de bästa genom tiderna! Dock så har Soluppgång funnits på DVD och Blu-ray rätt länge nu.

    Se även Storstadsflickan (1930) och Faust (1926) för fler fantastiska upplevelser! En mäktig regissör som främst arbetade med bildspråket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *