Filmare tar tag i Sverigebilden

Åsikterna går isär om ”En pilgrims död” på SVT. Alla åsikter från mästerligt till dåligt verkar finnas även om de flesta verkar luta mot ett mer modest ”bra, men kanske lite segt första avsnitt.

Själv är jag nöjd. Men så är jag också förtjust i dramatik som har kopplingar till verkligheten och efter att ha tagit del av utmärkta dokumentärserier om Olof Palme och Jan Stenbeck och sett ”Call girl”, ”Searching for sugar man” och nu ”En pilgrims död” måste jag säga att svenska filmare verkligen gett sig i kast med modern svensk historia. Det är viktigt att få sitt samhälle skildrat och det görs nu.

Till och med komedin vänder sig mot verkligheten. De första två avsnitten av ”Allt faller” på TV4 var en kall blick bakom humorbranschens kulisser och humorn uppstod ur de obekväma situationerna.

Söndagens premiär av komediserien ”Familjen Holstein-Gottorp” var mer traditionell men hade sina satiriska poänger och visst sade den något om vår samtid, på samma sätt som ”Solsidan” är en spegel av dagens Sverige.

Dokumentärer, spelfilm, komedi, tv-drama – genrerna skiljer sig åt men det är verkligheten som man hämtar näring ur. Det är bra. Vi kan inte stanna i buskisen för evigt.