Nu är det samarbete som gäller

Skaparpris2Lördagens start med Umeås nyinstiftade Skaparpris var en succé. Det var på förhand lätt att tro att det skulle bli fånigt men hela föreställningen var seriös utan att bli patetisk och lättsam utan att bli larvig. Kvällens konferencier Elvira Lander var utmärkt och bidrog till att det hela höll sig på rätt nivå.

Dessutom var det bra bredd både på musikunderhållningen och priserna så nog känns det som att Skaparpriset är här för att stanna.

Ändå är vårt behov av galor märkligt. Inte nog med att företagarna har sin Umeågala, på lördag startar Handelsgalan för Umeås handlare och dessutom detta Skaparpris för sådant som vi brukar kalla de kreativa näringarna. En bransch utan en gala är tydligen ingen riktig bransch.

En intressant aspekt av Umeå Skaparpris är att det hela tiden betonades vilket samarbetsvilligt klimat som råder i Umeå och att det är vad man vill manifestera. Det är för övrigt samma tanke som ligger till grund för mångmiljonbygget Kulturväven där kommunala tjänstemän sitter och funderar sedan flera år på hur verksamheterna ska vävas samman i ett skönt samarbete.
Samarbete är givetvis bra och jag har alltid upplevt att det fungerar på det viset i Umeå, men det är lustigt att det nu blir en offentlig ideologi. Vad innebär det? Kanske blir samarbetet ännu bättre?
Eller så kommer några slynglar stå utanför Norrlandsoperan om några år och ge fingret åt Skaparpriset och skrika att de skiter i det interna ryggdunkandet. Kanske går de hem och skapar något minnesvärt i ren protest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *