Festivaldöden…

Tidigare i veckan kom beskedet om att Siesta! festivalen gått i graven och ett par dagar senare även beskedet om att Täfteåfestivalen lägger ner. I dagsläget är detta tyvärr inget som förvånar då klassiska festivaler som Hultsfreds- och Arvikafestivalen gick liknande öden till mötes. Men vad beror denna festivaldöd på?

Det är en fråga som jag är väldigt nyfiken på. Speciellt i egenskap av festivalarrangör själv (House of Metal). Vad beror den förlorade biljettförsäljningen på? Jag tror tyvärr inte att det finns något enkelt svar på detta. Klart att man enkelt skulle kunna skylla på att arrangörerna inte bokar banden som folket vill se, men samtidigt så finns dilemmat med att folk inte riktigt vet vad de vill se. Det många kan svara på när de får frågan är att just de bokade banden inte intresserar, men vid frågan vilka band de skulle vilja se följs detta ofta av en lång och obekväm tystnad (självklart finns det ju undantag). Jag tror i dagsläget mest på förklaringen att utbudet av festivaler är för stort och att festivaldöden är långt ifrån över. Det är mest bara en tidsfråga om vilken festival som går sitt öde till mötes härnäst?

Festivaler i Sverige2013Ta bara en titt på bilden ovan där man ser tre stycken metalfestivaler under en och samma helg i augusti. Vilken skall man välja? Man har ju inte råd med alla. Eller skall man kanske besöka Rockstad: Falun 2013 helgen efter? Eller kanske Muskelrock på Tyrolen, Metallallsvenskan 2013, Skogsröjet, Metaltown eller bege sig över till Finland för Sauna Open Air Metal Festival 2013, Provinssirock 2013, Nummirock 2013 eller Tuska Open Air Metal Festival 2013?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *