Norling och könsrollerna

Onsdag 24 augusti kl 15.05
Rikard Norling, tränare för Malmö FF:s herrlag i fotboll, intervjuades av Viasats Amanda Fredin.
Då kommenterade han hennes utseende.
Så extremt tröttsamt.
Vi lever i år 2011.
Trots det är det ännu ett tufft jobb att vara kvinnlig sportjournalist och då främst om man arbetar med klassiskt manliga idrotter som fotboll och ishockey.
Fotbollen och ishockeyn är nämligen extremt manliga världar.
Oavsett om spelarna är män eller kvinnor är ledarna och tränarna nästan alltid män. Domarna är ofta män. Styrelseledamöterna är män. Publiken består främst av män. Och journalisterna är män.
En kvinnlig sportjournalist som bevakar fotboll eller ishockey för män på elitnivå granskas så oerhört mycket hårdare än vad en manlig sportjournalist gör gör. Män är vana att snacka sport med andra män. Män är vana att höra andra män kommentera nedlåtande att spelarna agerade som ”kärringar” och att ”till och med min gamla mormor hade kunnat göra mål”.  I värsta fall – dock sällan i tv – får man hör att domaren eller någon annan är en ”fitta”.
Det kvinnliga könet nedvärderas med andra ord skrämmande ofta, medvetet eller omedvetet.
Fotbollen och ishockeyn är männens utpost och få kvinnor äger därför tillträde fullt ut.
Detta är någonting som alla som är intresserade av dessa idrott måste ha i beaktande. Gamla unkna könsroller och stereotypa mönster måste brytas. Annars sker ingen utveckling.
Detta bör förstås också en normalt klok man som Rikard Norling, tränare i Malmö FF ha koll på.
Trots det var han tvungen att kommentera den kvinnliga reporterns utseende efter gårdagens match mot Dinamo Zagreb i kvalet till Champions League.
Viasats Amanda Fredin frågade om hur stämningen var i omklädningsrummet.
– Jag har inte varit inne i omklädningsrummet än, ledarskapet kräver en form av samling. Jag behövde ta ett par djupa andetag först och gå ut till dig eftersom du är vacker som få. Sen kommer spelarna i andra hand, sade Norling i intervjun.
Jag hoppas att Rikard Norling inser hur illa det lät.
Jag hoppas att sådana som Rikard Norling skäms.
Om inte är det illa ställt med svensk fotboll.
Om inte kan vi aldrig någonsin komma ur våra jobbigt efterhängsna könsroller.

youtube::SoBJmBNA-RA::

 

8 kommentarer

  1. Har en känsla av att Norling hade kunnat säga exakt samma sak om det så hade varit Bosse Petersson som skötte intervjun.

    Jag är emot all form av diskriminering, oavsett om den handlar om könsroller eller annat – men i det här fallet känns det som att många överdriver ”attacken”.

    Har någon kollat hur Fredin tog ”påhoppet”? Borde inte det vara mest avgörande – hur ”offret” upplever situationen?

    Tack för ordet.

  2. Så billiga poäng av dig. Visst det kanske inte var det bästa han kunde ha sagt men genomgå det tränaren just gjort med sitt lag och ställ dig framför en kamera för att svara på frågor. Tänk om ”duktiga i kanten” människor kunde tänka till en gång extra innan man skriker ut sina jävligt billiga poäng. När får vi höra eller se Nordström i en ansträngd situation? Hur många gånger formulerar du inte om det du skrivit? Näe just det, det kunde inte Rikard Norling. Såg förresten att du klagade på SVT igår, för hur dom använde ett ord. När din arbetsgivare använde samma ord i dagens tidning, inte kom det några hård från din sida. Skall du vara moralens väktare måste du gå hela vägen, just nu står du mitt emellan.

  3. Mycket bra skrivet och väl belyst gällande föråldrade könsroller. Dessutom spelar det ingen roll hur Annika Fredin tog denna förminskning och sexistiska kommentar, utan huvudsaken i situationen är hur Norling beter sig och vilka strukturer som finns inom fotbollsvärlden (och självklart samhället).

  4. Herrejisses vad du överdriver! Det kvittar om det varit Amanda eller världens stolpskott som intervjuat Rikard, han hade sagt samma sak till t.ex Bosse Pettersson. Snacka om att försöka göra en höna av en fjäder, frågan är om det är så att du vill uppmärksamma detta eller ha uppmärksamhet själv? Det är sådan Rikard är som person, vet man inte om detta (som du bevisligen inte gör) så behöver man inte ens kommentera ärendet, gör om – gör RÄTT!

  5. Norling får en smådum fråga som han omöjligt kan svara på, är stressad och obekväm, vill bara slippa undan hela situationen och försöker på ett mindre lyckat sätt skämta bort det. Nåt annat har inte hänt.
    Givetvis dyker det upp en massa pompösa, förnumstiga småpåvar och ”fördömer” detta i kvinnokampens namn. Feminismen hamnar i löjlig dager. Trist.

  6. Att Norling brukar bete sig på detta sätt och att han skulle sagt samma sak till Bosse Petersson betyder inte att det är ok. Vet man inte om detta så bör man öppna ögonen och kliva in i 2000-talet.

  7. Håller med dig till fullo. Tycker dock det där exemplet om mormor som kunde göra mål var irrelevant. Har för mig att det var Ljungberg som sa det. Fredrik alltså. Men det har inte på nåt sätt med män och män att göra. Hade lika gärna kunnat sägas av Ljunberg. Hanna alltså. Till till exempel Amanda. Förstår att du menar att mormodern var kvinna och att det därför funkar som exempel. Gott så. I övrigt klockrent så klart. Och Norling inser så klart att det inte var särskilt listigt.

  8. You are joking with us?! Har du förträngt samtliga tillfällen du själv uttryckt dig mycket nedlåtande om jobbkamrater och kolleger, överordnade mfl. Vi tror inte att det bara är vi som lyssnat och förfasats över din dubbelmoral som minns. Skärpning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *