Tankar efter premiären: Som ett åsknedslag i Dnipropetrovsk

Första matcherna avklarade. Och känslan efteråt var något i stil med ”wow”. Med handen på hjärtat hade jag inte förväntat mig någon extraordinär underhållning rent fotbollsmässigt idag. Men faktum är att vi bjöds på två riktigt härliga matcher. Premiären kan ha innehållit det mesta som en fotbollsmatch kan bjuda på. Och just det kändes väldigt härligt då premiärmatcher kan vara väldigt enformiga och intetsägande.

Extrembra:

 • Polens högerkant. Vilket samspel. Vilken fart. Vilken frenesi.
 • Grekernas vilja att inte ge upp.
 • Alan Dzagoev, marknadsvärdet lär inte ha sjunkit efter dagens insats
 • Ryssarnas uppvisning. Det blixtrade till som ett åsknedslag i Dnipropetrovsk och offensiven förde oavkortat tankarna till Makarov, Larionov och framförallt Krutov. Arsjavin spelade på ett sätt vi inte sett honom göra sen målfyrverkeriet på Anfield och EM 2008.
 • Fingertoppkänslan. Salpingidis, Tyton, Pavlyuchenko. Tränarna lyckades med sina byten på ett fantastiskt sätt.

Också väldigt bra:

 • Lewandowski. Visst osar det av klass?
 • Ryska centrala mittfältet. Total kontroll
 • Wasiliewskis karatebrytning. Ojojoj säger jag bara!

Euforiska glädjevrål:

 • Lewandowskis 1-0. Vilken glädje bland hemmapubliken!
 • Pyatovs straffrädning. Vilken glädje bland hemmapubliken!

Helt offside:

 • Carlos Velasco Carballo, domaren. Aldrig lätt att döma en premiärmatch men idag blev det lite väl mycket fel. Utvisningen känns i högsta grad tveksam.
 • Giorgios Karagounis, 115 landskamper på meritlistan och en så dålig straff…
 • Tjeckiens försvarsspel. Visst förtjänar en klassmålvakt som Petr Cech en bättre fyrbackslinje framför sig?

Högt, högt, högt över ribban:

 • Alexander Kerzhakov. Aldrig tidigare har en spelare missat så många lägen i en EM-match som den ryske anfallaren gjorde idag. Skotten var inte heller nära att överlista Cech. Ironiskt hur ersättaren Pavlyuchenko (som kritiserats så mycket för sin oförmåga att göra mål) bara behöver en chans på sig att göra mål och dessutom levererar en assist.

Annars:

 • Theodor Gebre Selassie, tjeckisk far och etiopisk mor kan ha mästerskapets coolaste efternamn. Precis som tankarna efter ryssarnas uppvisning idag går till sovjetisk hockey går tankarna här till legendaren Haile Gebrselassie. Om Theodor hade samma löpstyrka som den forna olympiska guldmedaljören låter vi vara osagt.
 • Så är det väldigt underligt hur Pavlyuchenko och Kerzhakov går före Pogbrenjak efter den sistnämndes fantastiska vår i Fulham.
 • Kan just Polen mot Grekland ha varit den mest svårkommenterade matchen i historien med tanke på alla efternamn. ”Papastathopoulos till Katsouranis som passar vidare till Karagounis som tappar bollen till Polens Blaszczykowski som skjuter ett inlägg mot Wawrzyniak…”

Betyg på dagen: 4/5 Berbatovnedtagningar

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *