En kväll när hjältar blev till odödliga legender

Natten tillhörde Spanien. Så enkelt var det bara. När Iker Casillas lyfte Henri Delaunays trofé mot den ukrainska natthimlen var det inte bara bilden av Europas bästa lag vi skådade. Det var även bilden av tidernas främsta landslag -någonsin.

Ungern seglade genom ett 50-tal anförda av genier som Puskas och Kocsis. Vi minns speciellt två brasilianska epoker, Pelés och Socratés. Vi minns holländsk totalfotboll, Maradonas Argentina och ett västtyskt världsherravälde. Men det Spanien just gjort saknar historiska motsvarigheter. Spanien är bäst någonsin. End of discussion.

Det här var en kväll där elva hjältar drog på sig sina röda landslagströjor ännu en gång. Elva hjältar som nittio minuter senare tagit steget från att vara just hjältar till att bli odödliga legender.

Om femtio år, när vi nått det berömda ”sitta-i-gungstolen-och-berätta-gamla-minnen-för-barnbarnen-stadiet” kommer det vara just detta lag vi skryter om. Vi kommer stoltsera med att ha fått uppleva dessa bolltrillande spanjorer från början. På framtida släktresor kommer ditt barnbarn på resan genom andalusiska slätter fråga vem den där statyn med långt hårsvall är. Sergio Ramos. På resan genom katalanska monument och katedraler kommer två mittfältsgeneraler vara svaret på den fråga som kommer uppstå. Xavi och Iniesta, två små genier statyer sida vid sida. I den kungliga huvudstaden står kaptenen och ryggraden, Iker Casillas med sin trofé förstelnad i tiden. Odödliga hjältar som kommer vara för evigt.

Efter en turnering som inte liknat de två senaste har Spanien gått från hyllade till allt mer kritiserade. Det har inte varit tillräckligt underhållande. Del Bosque envisade med att spela 4-6-0, framtidens system. Kritiserat, debatterat och än mer häcklat. Men statistiken talade till del Bosques fördel. Spanien gör mindre mål med en anfallare på banan. Och varför envisas med att spela med en djupledslöpande anfallare när man har ytterbackar likt Jordi Alba som flyger fram som expresståg. 2-0-målet var ett mästerverk signerat en av planens giganter.

Spanien kunde ikväll spela ut sitt fulla register. Den Ferrari som glidit fram på halvfart genom turneringen accelererade och utmanövrerade Italien. Det krävs två för att dans tango sägs det. Och Italien bjöd upp till dans ikväll. Men Spanien dansade skickligare, vackrare och bättre.

Italien hade oflyt, skall sägas. Chiellinis skada kom olämplig och Mottas skada förstörde alla chanser och förhoppningar om en vändning. Men det sättet Spanien fullkomligt kontrollerade resterande del av matchen är uppseendeväckande. Total dominans.

Italien gjorde ingen tokig insats inte. Cassano försökte i första halvlek, Pirlo smekte iväg sina patenterade crossbollar och genombrottsmannen Montolivo one-touch-spelade tiki-taka-liknande. Men den spanska maskinen är något helt utöver det vanliga. Intrycket del Bosques-mannar ger är att vi skådar en helt oövervinnerlig maskin. Inte lika beroende av individuell skicklighet som Barcelona och Real Madrid. Utan en väloljad maskin, utan grus i maskineriet. Ostoppbara.

Slutscenerna från Kievs Olympiastadion är vackra. De segerrusiga spelarna hyllar de nyligt bortgångna Miki Roque och Manuel Preciado. Som den Italienska förbundskaptenen Cesare Prandelli fick syna på en banderoll en gång i tiden. ”Du lärde oss om fotbollen, sedan om livet. Dessas spanska spelare har inte bara visat fantastiska fotbollsförmågor. De har även visat prov på en medmänsklighet och en distans till fotbollen som bara höjer deras status som odödliga legender.

För fyra år sedan satt vi och hånade dessa ständigt underpresterade spanjorer som aldrig kunde vinna. Nu sitter vi här och konstaterar att landslaget just tagit sin tredje raka titel och befäst positionen som världens bästa landslag någonsin.

Antingen stämmer du nu in i den spanska skönsång som vevas runt om Europa för tillfället. Eller så nöjer du dig med att konstatera att du fått uppleva historia. För det Spanien gjorde idag saknar motstycke. Och att ha fått uppleva detta, ja det tackar vi för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *