Le Grande Finale

När fransmannen Henri Delaunay under 20-talets andra hälft drömde om ett Europamästerskap hade han ingen aning om vad som skulle ske i framtiden.  Fem år efter hans död såg turneringen livets ljus, dessutom med start i hemlandet Frankrike. Men det var ingen som riktigt höjde på ögonbrynen, turneringen sågs som väldigt obetydlig särskilt med tanke på de konkurrerande Världsmästerskapet och Europacupen (föregångaren till dagens Champions League). Med det luddiga formatet med endast semifinaler och final i samma land var detta nog inte vad Delaunay sett framför sig.

Men turneringen utvecklades succesivt. Fyra nationer blev till åtta. Och 1996 fördubblades antalet lag till totalt 16 något som gäller än idag. EM har blivit precis lika stort (ja nästan i alla fall) som VM och prestigen är enorm. Tävlingen är dessutom mycket svår och eftersom VM är lite längre så har man inte riktigt råd med misstag i Europamästerskapen. Zidane sa en gång i tiden att just EM var mycket svårare att vinna än VM eftersom det bara finns bra lag med i turneringen.

Kvällens match blir sanslöst intressant. Hela världen kommer se på när de båda lagen intar Kiev. Spanien kan bli historiska och ta ett tredje raka mästerskapsguld vilket vore en enastående bedrift. Och Italien kan sätta punkt för en Prandellisk renässans som bara blir vackrare för varje dag som går. Mittfältsduellen är redan nu potentiellt legendariskt. Och bara tanken att få se turneringens spelare, Iniesta och Pirlo göra upp mot varandra i den största av matcher är fantastiskt kittlande.

Det här är en sådan kväll som man kommer minnas i framtiden. Oavsett hur tråkig matchen blir så uppstår minst ett minne, eller ett magiskt ögonblick. Ikväll är en kväll då hjältar skapas. Anonyma spelare kan gå från att vara just anonyma till att bli helgonförklarade. Ikväll skriver vi ett nytt kapitel i historieboken.

Ikväll färgas Kievs Olympiastadion i blått och rött. Henrik Delaunay trophy kommer finnas där. Och oavsett vem av Buffon eller Casillas som får kyssa trofén så kommer Delaunay kunna känna stolthet från sitt himmelska paradis. Det var precis så här han ville ha det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *