One man show

Det verkligen lyser i ögonen på honom. Och detta på ett vis vi kunnat skåda förut. 1984 var det Platini. 1986 var det Maradona. Om 50 år kan vi sitta och tala om Cristiano Ronaldo 2012.

Många kallar fotboll för ett slumpartat spel. Men det fanns ingen som helst slump bakom faktumet att det var Ronaldo som dök upp bakom ryggen på Gebre Selassie och överlistade Petr Cech. Det var heller ingen slump att det var Ronaldo som på egen hand såg till att Portugal besegrade Holland.

Ronaldo har en helt makalös säsong bakom sig som kryddades med en efterlängtad triumf i La Liga. Under hela säsongen har exocentriska och självfixerade Ronaldo fått stå i skuggan av en man som på många vis är väldigt lik honom själv, men på ett annat sätt så fruktansvärt olik. I Polen och Ukraina finns ingen Lionel Messi den här månaden. Ronaldo kan vara den ensamma härskaren han vill vara.

Förbundskapten Bento har lyckats på ett oerhört fint sätt att få Portugal att agera som en enhet. Mittfältet är perfekt synkat med Veloso, Moutinho och Meireles och backlinjen känns stabilare än på många år. Avsaknaden av en riktig striker kan bli portugisernas fall tillslut. Med all respekt till Postiga och Almeida, så är de inga Benzemas eller Kloses. Men bristen på en naturlig anfallare kompenseras av den store Cristiano. Trots en del pliktskyldiga hemåtlöpningar så ges Ronaldo en fri roll i anfallsspelet. Han kan komma och gå lite som han vill. Och som han älskar det. Målet var ingen cykelspark eller vobblande frispark från 30 meter. Det var ett sådant mål som en spelare med känsla för just mål gör. Och kan Ronaldo fortsätta att göra just sådana mål, då vettetusan vad som kan stoppa Portugal.

Det kändes väldigt passande att Eusebio och Luis Figo satt bredvid varandra i Warszawa. Två spelare som symboliserat två gyllene portugisiska generationer. Två spelare som fått en nation att drömma om en titel och bländat den med strålande spel. Men det är även två spelare som symboliserar en misslyckad tid för Portugisisk fotboll. Ingen av dem lyckades nämligen föra landet till vad de suktat så länge efter, nämligen en titel.  På nationalstadion riktades ljuset på förhand mot Ronaldo. Det var han som skulle göra detta. Han försökte. Han missade. Han sköt i stolpen. Han sköt utanför. Men så, i den 79: e minuten mötte han Moutinhos perfekt skruvade inlägg och skickade Portugal vidare till Donetsk. Med den kollektiva grund Bento lagt kryddat med Ronaldos individuella kvaliteter kan mästerskapet bli startskottet för en ny portugisisk guldålder.

Och då mina damer och herrar. Då kommer Cristiano vara nummer ett. Hur många mål Messi än gör.

Betyg på dagen: 3/5 Berbatovnedtagningar

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *