Behind the big lights

Ultimate Fighting Championship har fått det mesta av kampsportsbloggen uppmärksamhet inledningsvis. Även om UFC är världens största event utan någon konkurrens finns det organisationer under MMA-jätten som då och då bjuder på matcher i världsklass: Strikeforce – som ägs av UFC – och Bellator är två av dessa. I helgen hade både organisationerna varsin gala. Bellator ägde rum på fredagen och Strikeforce på lördagen.

Det finns mycket intressant att återberätta från helgen. Vi börjar med det unika som ägde rum, allt tack vare ett brödrapar från Växjö. Andreas och Christopher Spång gick varsin match i respektive gala. Storebror Andreas förlorade sin match i Bellator. Jag har sett matchen i efterhand, tyvärr var det aldrig nära för Andreas, som har blivit känd för att knuffa sina motståndare överallt förutom i buren.
Desto bättre gick det för lillebror. Chris höll fast motståndaren Nah-Sun Burell i en thaiboxningsclinch och knockade honom efter upprepande slag och knän mot ansiktet. Jag vet inte så mycket om Spångbröderna, mer än att de sedan länge har varit i USA och tränat. Det ska bli intressant att följa, framför allt Chris. Man ska komma ihåg att Strikeforce inte alls är kattskit.

Just helgens Strikeforce-gala bjöd på första klassens underhållning. Förutom svenska framgången fick vi se en lättviktsfajt mellan Gilbert Melendez och Josh Thompson. Det var ett fullskaligt krig i fem ronder där domarna gav segern till Strikeforce-mästaren Melendez. Segern hade dock lika gärna kunnat gå till Thompson. Det här var årets fajt hittills, utan tvekan. Har ni möjlighet, se matchen nu i efterhand.

Galans huvudmatch var finalen i tungviktsklassen. Strikeforce hade länge de bästa tungviktarna i världen i sitt stall. Men när UFC:s moderbolag, Zuffa, köpte upp Strikeforce gick de flesta tungviktarna över till UFC. Om jag inte har fel var helgens final den sista tungviktsmatchen. I framtiden kommer Strikeforce satsa mer på de lättare viktklasserna. Jag tycker det är helt rätt. Det finns inte så många bra tungviktare i världen. I mina ögon är det bättre att samla de bästa på ett och samma ställe.
Matchen då? OS-brottaren Daniel Cormier vann en, i mina ögon, en tråkig tillställning mot Josh Barnett. Därmed blev Cormier den sista tungviktsmästaren i Strikeforce. Jag kan nästan satsa mina livsbesparingar på att båda snart kommer att fajtas i UFC. Dock skulle gärna vilja se Cormier går till lätt tungvikt

Andreas Spång efter hans förra match:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *