Listan: Favoritfilmerna

Tisdag innebär lista. Idag ska jag lista mina favoritkampsportsfilmer. Film är något heligt för mig. Kampsports-filmer är ännu heligare. Jag försökte ge mig på att rangordna filmerna. Första platsen gick bra, men sedan blev det tuffare.

Allt med Bruce Lee
Som jag skrev i mitt förra inlägg. Bruce Lee har betytt mycket för mig och min generation invandrare. Därför inte helt konstigt att hans filmer ligger närmast mig om hjärtat. Förutom magiska Kung Fu-scener är kvalitén väldigt bra filmestetiskt. Den enda filmen som faller lite ur ramen är Enter the Dragon. Tyvärr var den lite väl influerad av Hollywood. Ännu mer tyvärr att filmkarriären inte hann bli så lång.

Drunken Master,1978
När kampsportsgenren växte fram på 70 och 80-talet fick se samma typ i huvudrollen, en mystisk asiat som sällan bjöd på ett leende. Jackie Chan såg möjligheten och i och med hans framfart föddes en helt ny genre, kampsportskomedi, där Jackie Chan ofta hamnade i lustiga situationer. I Drunken Master får vi se fantastiska och originella scener.
Jackie Chan har sedan 70-talet varit en extremt flitig skådespelare och han har kickat röv i över 100 filmer.
Andra favoriter med Jackie Chan i huvudrollen är: Police Story(1985)
Operation Condor(1991)
Rumble in Bronx(1995)
Mr.Nice Guy(1997)
Rush Hour(1998)

Karate Kid I, II & III
Nostalgi. Vem har inte övat på svansparken framför spegeln? Vem har inte gått runt kvarteret och sökt efter en egen Mr.Miyagi? Nostalgi helt enkelt.

Bloodsport, 1988
Jean-Claude Van Damme har fått oförtjänt mycket skit av filmexperter. Visst, jag håller med. Hans skådespelartalanger är bristfälliga och hans filmer är ännu sämre. Men The Muscles from Brussels kan vara stolt över en sak. Han spelade huvudrollen i en av de första MMA-filmerna, långt innan tanken om UFC. Bloodsport handlar om Fran Dux som åker till Hong Kong för att möta diverse olika stilar. Egentligen är även detta en värdelös film. Men jag känner även här att nostalgi går före kvalitet.

Det kommer även att komma en egen lista med boxningsfilmer. För där finns det en hel drös högkvalitativa filmer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *