K1

Innan MMA och UFC fick sitt stora uppsving och blev störst, bäst och vackrast, var K1 på allas läppar. Den Japan-baserade organisationen fyllde ut superarena efter superarena och Holländska stjärnor som Remy Bonjanski, Peter Aerts, Ernesto Hoost och Semmy Schillt var de stora affischnamnen. Galorna kunde man se på Eurosport på bästa sändningstid. K1 var helt enkelt the shit.

Sen hände det något. I samband med UFC-presidenten Dana Whites segertåg minskades intresset för K1 rejält. Detta samtidigt som K1-organistationen hade organistitoriska problem. Bland annat gick det rykten om att Yakuza, Japanska maffian, var iblandad och mjölkade K1 på pengar.

De senaste åren har varit väldigt jobbiga. Det har lett till att de har fått ställa in ett helt tävlingsår. I takt med detta har många av de stora namnen antigen slutat eller bytt till MMA och UFC.

För några veckor kom nyheten alla väntat på. Japansk domstol begärde moderbolaget FEG i konkurs. Enligt japanska medier har företaget över 30 miljoner dollar i skulder.

Vad som händer nu är oklart. Men de som föredrar stående kamp behöver inte misströsta. I kövattnet av K1:s ras har två nya galor fötts som ska ta kamp med MMA-scenen: K-1 Rising och Golder Glory World Series. Den sistnämnda skulle hålla en gala i Globen nu på lördag, var det tänkt. Men på grund av olika missöden flyttas eventet till Annexet på grund av svalt intresse. Svenske arrangören Kasra Ashami skyller dock allt på Ticnet som har haft hand om biljettförsäljningen.
– Det började med överbelastning och fortsatte med kreditkortsproblem. Vi har fått mängder med rapporter från våra kunder att det inte går att köpa biljetter men vi får ingen information från Ticnet om problemen. Det är de värsta biljettproblemen jag någonsin upplevt, skriver Glory i ett pressmeddelande.

Enligt Aftonbladet hävdar Ticnet att det enbart varit strul en dag. Ord står alltså mot ord. Mycket möjligt att problemet hos Ticnet är en orsak till det svala intresset. Men det är långt ifrån hela sanningen. Jag tror helt enkelt att det allmänna intresset för sporten har minskat.

Det är synd att intresset har minskat. Det har också betytt ett minskande intresse för thaiboxning, vilket är riktigt synd. I K1 bevisades det gång på gång att thaiboxning/kickboxning är den effektivaste stående grenen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *