Listan: Bästa boxningsfilmerna

Förra veckan listade jag de bästa kampsportsfilmerna. Tanken var att jag skulle rangordna boxningsfilmer i samma lista. Efter lite övervägande med my, myself and I kom jag fram till att göra boxningen förtjänade en egen lista. Det beror på att det finns en ocean med bra boxningsfilmer.
Framför allt är de bästa filmerna baserade på verkliga händelser. Boxningsvärlden är intressant skådeplats. Något som utomstående inte direkt förstår. Därför blir filmerna om just boxning väldigt intressanta.

Rocky(1976)
Första filmen är inte bara den bästa boxningsfilmen i mina ögon. Det är också en av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier. Förutom underdog-vinkeln som vi alla gillar, finns det mycket som gör att Rocky är tidlös klassiker. Jag gillar framför allt hur karaktären Rocky Balboa framställs.
En enkel man som helt plötsligt får chansen att visa upp sig inför en hel värld.
Andra filmen förtjänar också kredd och det finns intressanta aspekter. Bland annat hur det kan te sig för någon som blir känd över en natt. Den största anledningen till att jag även håller andra filmen högt – för sen spårar det – är slutscenen som i mina ögon är i samma klass som öppningsscenen i Gudfadern. Men den slår inte slutscenen i första filmen. Får fortfarande gåshud när jag ser Rocky skrika efter Adrian. Episkt.

The Hurricane(1999)
Denzel Washington gör som vanligt en stark insats när han portätterar svarta boxaren Rubin ”Hurricane” Carter, en populär boxare som ska gå en match om världmästarbältet. Men några månader innan matchen grips han och döms till livstidsfängelse trots att han är oskyldig. Filmen handlar kanske mera om rasism och orättvisor än boxning. Dock tar den upp boxningens betydelse för mörkhyade amerikaner, och de möjligheterna som uppstår.

The Fighter(2010)
Är liksom en The Hurricane också baserad på en verklig historia. The Fighter handla om boxare Mickey Ward och hans storebror Dicky som även är hans Mickey tränare. Storebrodern var egentligen den bättre boxaren. Men medan lillebror tränade hårt spenderade Dicky träningstimmarna i diverse knarkhus.
Det jag gillar med den här filmen är framför allt relationerna mellan familjemedlemmarna. Allt från förhållandet bröderna i mellan och hur mammans dominanta sätt att hantera familjens problem.

Bubblare:
Million Dollar Baby(2004)
Cinderella Man(2005) 

Gåshud:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *