Legendens adjö, gameplane och hjärta

Bloggen lever, den har bara tagit en kort semester på grund av dubbla jobb, sjukdomar och resor. Nu är jag dock fit for fight igen.

Midsommarhelgen var en intressesant i MMA-världen. Det började redan på torsdagen då legendaren Fedor Emelianenko gick sin sista match innan pensionen. Fedor är en mytomspunnen fajter som inte för många år sedan kallades för världens bästa fajter alla kategorier.
De senaste åren har ryktet gått ikapp honom, och de senaste åren har han haft det svårt mot andra fajters. Men det spelar ingen. Han är en riktig legend och var blandat obesegrad i tio år.
Själva matchen gick hemma i Ryssland, motståndaren Pedro Rizzo(fd UFC-fajter) hade inte så mycket att komma. Fedor vann redan efter 1.24 in i första ronden. Det var som sagt Sambo-specialistens sista match, nu ska han jobba med att utveckla MMA i Ryssland.

På fredagen möttes lättviktarna Gray Maynard och Clay Guida. Maynard vann på poäng. Men eftersnacket handlade mest om Clay Guidas taktik. Flera gånger under matchen vände Guida ryggen och flydde från Maynard. Något som irriterade många, i synnerhet motståndaren. På presskonferensen efteråt var Maynard på väldigt dåligt humör. Det såg faktiskt ut som att han just förlorat en match om bältet.

Clay Guida tränar under Greg Jackson – som också tränar Jon Jones – och han är en väldigt respekterad tränare som har utvecklat sporten. Jackson har framför allt utvecklat den taktiska biten i sporten. Nu är det många som hävdar att utvecklingen har gått för långt. UFC-presidenten Dana White kallade Jackson för ”goof” i en intervju efter matchen.

Jag är beredd att hålla med i kritiken. När det gäller fotboll är jag en riktig taktiktorsk. Men MMA är fajting, då vill jag faktiskt se två fajters slåss. Något vi inte fick se i fredagens match.

Den här helgen ägde två UFC-galor rum. På lördagen lyftes blickarna mot Brasilien och staden Belo Horizonte. Det var fjärde gången UFC arrangerade en gala i Brasilien. Återigen blev det en publiksuccé. MMA är megastort i landet och har seglat upp som den populäraste idrotten efter fotbollen.

Först var tanken att huvudmatchen skulle bestå av en fajt mellan två brassar. Men när Vitor Belfort inte kunde ställa upp på grund av skada, fick Rich Franklin hoppa in och möte yxmördaren Wanderlei Silva.
Vilken match det blev! Ett fullskaligt krig mellan två fajters. De höll på avsluta varandra vid ett par tillfällen, dock utan att lyckas. Matchen gick till domslut, där Franklin till slut vann.
Om Greg Jacksons adepter för att vara luriga taktiker är Wanderlei Silva raka motsatsen. Snubben har sällan en taktik, utan går rakt in i motståndaren på vinst och förlust. Något som fungerade förr om åren, då han var topprankad i världen. På senare år han åkt på ordentligt stryk och många, inklusive UFC är rädda för att han ska dra på sig en allvarlig skada.
Egentligen vill jag se en mix mellan taktik och fajtsprit. För i slutändan vill publiken ändå se två utövare fajtas med varandra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *