Säkerhetsfrågor när det gäller M2M och IoT

Maskin-till-maskin

Dagens uppkopplade samhälle med modern teknik och innovativa kommunikationsmedel bidrar på många plan till att underlätta vardagen, såväl för företag som privatpersoner. Idag kan man synka det mesta som ingår i den rutinmässiga vardagen för att på ett så smidigt sätt som möjligt styra allt från en eller flera enheter.

Mobiltäckning och smidiga molntjänster har blivit ett stort krav bland konsumenterna och vi förväntar oss WiFi på de flesta platser. Alla dessa nya begär från samhället bidrar såklart till utbudet av bredband för företag där leverantörer erbjuder kompletta paket med rätt lösningar. I takt med teknikens utveckling har även nya fenomen uppkommit, som exempelvis M2M och IoT.

M2M-lösingar

Maskin-till-maskin är det långa ordet för M2M och är ett tekniskt område som växer så det knakar. Det kommer att innebära att det mesta kommer att befinna sig under uppkoppling i framtiden, via hemmanätverk eller mobilnäten. De flesta leverantörer av M2M-lösningar i Sverige och andra länder ser den här biten som en stor och viktig inkomstkälla redan nu och framöver då fler och fler företag väljer att investera i M2M.

I stora drag kan man säga att det först och främst behövs en terminal för att koppla upp den produkt man önskar ansluta med M2M-lösning. Leverantörer av M2M-lösningar i Sverige brukar främst rekommendera Cinterion, Sierra Wireless och Telit. Förutom terminalen behövs även en mjukvara, eller en applikation. Med rätt bredband för företag har man sedan tillgång till ett modernt och prisriktigt M2M abonnemang. Det finns flera argument som visar på M2M-lösningarnas nytta inom företag. Framför allt skapar det förutsättningar till en effektiv verksamhet. Andra olika fördelar med M2M för företagssektor är att det ger nya möjligheter på helt andra plan och viktigt att nämna är även den miljömässiga aspekten.

Internet of Things (IoT)

Detta är ett annat fenomen som beskriver dagens utveckling av anslutning mellan maskiner, fordon och apparater (och även människor). Sammanslutningen sker via olika sensorer samt tekniskt avancerade program och system. Några konkreta exempel är självkörande bilar, drönare (lagerarbete) och synkade säkerhetsinstallationer i hemmet. Våra smartphones och surfplattor blir mer och mer centrala enheter och styrande verktyg i vardagen. Ovan nämndes olika fördelar med M2M för företagssektorn och när det gäller IoT hänger de två tekniklösningarna samman då de skapar bättre förutsättningar till effektivitet.

Oro kring säkerhet och dataintrång

Rent allmänt ser man att hot som identitetsstöld och att privata uppgifter hamnar på vift ökar, vilket förmodligen är en reaktion på den snabba utvecklingen inom dessa tekniska områden. Företags och även privatpersoners användande av molntjänster skapar också en oro för intrång.

Säkerhetsrutiner är idag tämligen fullständiga och framtagna i takt med användarnas ökade uppkoppling, men vi ska inte blunda för det faktum att även hoten fortsätter att utveckla taktik och kunskap. Risken för så kallade DDoS attacker finns alltid mot webbplatser och alla typer av system via uppkoppling. Det är attacker som sprider virus så starka att de kan förstöra hela servrar. Företag är framför allt oroade över DDoS attacker mot sin egen hemsida och utvecklingen av M2M har ett stort ansvar när det gäller just säkerhetsfrågor för att ge användarna trygghet.

Hur skyddar man sig?

Utvecklarna inom alla nya tekniska områden har utan tvivel ett stort fokus på säkerhetsdilemmat och vi kommer garanterat att märka av detta genom nya mer avancerade typer av skydd. För att vara på den säkra sidan är dock fortfarande det bästa sättet att skydda sig mot ovan nämnda typer av attacker antivirusprogram eller andra slag av säkerhetslösningar. När man väljer bredband för företag bör man ta upp detta med sin leverantör för att säkerställa en komplett investering av både produkt och säkerhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *