Vi får leva med traumat

Fredag 23 oktober kl 16.05
Det är snart 25 år sedan Olof Palme sköts på Sveavägen.
Han mördades av en professionell organisation. Den teorin framförs i en ny bok.
Gunnar Wall är aktuell med sin bok ”Mordgåtan Olof Palme”.
I den avfärdar han teorin om att Christer Pettersson skulle vara den som mördade Palme.
”Det är osannolikt att en ensam gärningsman skulle kunna klara av att följa statsministerparet hack i häl från bion och sedan obemärkt ta sig förbi dem och postera sig vid mordplatsen i god tid innan de hann fram. Detta faktum och en rad andra omständigheter visar att Palme snarare mördades av en professionell organisation”, skriver Wall i en debattartikel på Newsmill.
Wall skriver att Palmeutredningen, enligt spaningsledaren Stig Edqvist, vuxit till världens största mordutredning.
Edqvist har numera omkring 300 hyllmeter utredningsmaterial. Trots det finns ännu ingen lösning i mordfallet, vilket naturligtvis är ett gigantiskt misslyckande för det svenska rättsväsendet.
Under utredningens gång har det funnits lika många spanare som teorier. Vi minns PKK-spåret och vi minns den osannolika känslan av att det hela var så simpelt att Palme skulle ha mördats av en ensam missbrukare.
Mordutredningen kommer att fortsätta. Enligt ett relativt färskt riksdagsbeslut preskriberas nämligen inte mord längre efter 25 år.
Gunnar Wall avfärdar den polisiära utredningen som pekar ut numera avlidne Christer Pettersson som mördare. Han kallar det ”en luftpastej”.
Wall hävdar att utredarna nu också har backat från åsikten att Pettersson är mördaren. Hans teori är att Palme mördades av en organisation.
”Som jag visar i min bok finns det både vittnen från mordplatsen och walkie-talkievittnen som inte blivit seriöst hörda av polisen om sina iakttagelser. Det är inte för sent än”, skriver han.
Allt som kan bringa ljus i detta evighetslånga trauma är naturligtvis positivt.
Men att tro på ett avgörande genombrott i mordutredningen 25 år senare är som att tro på tomten.
Vi får finna i oss att leva i ovisshet och vetskapen om att en mördare fick gå fri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *