Jag står bakom Fahlman

FOTO: ROBERT GRANSTRÖM

Söndag 24 oktober kl 11.20
Egentligen är det rätt så fascinerande.
Få saker engagerar så mycket som ishockey.
Det är roligt med engagemang. Det är kul med människor som bryr sig.
Men det finns gränser.
I går möttes Skellefteå AIK och Luleå i elitserien och vår utmärkte bloggare, skribent och krönikör Jonas Fahlman hamnade i skottgluggen.
Jag känner igen scenariot. Jag jobbade som sportjournalist under tio års tid och hann med att få nidvisor från både Umeå FC:s och Björklövens supportrar. Bland Skellefteå AIK:s supportrar var jag inte heller mycket värd under en tid. I internets barndom fanns till och med en sida som hette ”Hata Daniel Nordström”. Den skapades efter att jag hade skrivit något som inte ansågs gynna laget.
Inför lördagens derby skrev Fahlman ett inlägg, ”Stanna hemma idioter”.
Inlägget riktade sig inte generellt till Luleås supportrar, utan till de bråkstakar som förstör festerna. Derbyna har ju, som bekant, kantats av flera bråk under de senaste åren. Inlägget handlade också om det märkliga och skandalösa faktum att Luleås supporterklubb aldrig fördömt dessa bråk.
Eftersom hockey engagerar tog flera detta på fel sätt och började kasta skit på Fahlman.
Vissa har gått så långt att de till och med skyller det tråkiga faktum att Luleås supporterbuss utsattes för stenkastning på Fahlman.
Det är en oerhört grov anklagelse, som närmast kan liknas vid förtal.
Våld är alltid lika tråkigt och oacceptabelt, oavsett vilka människor eller vilken supportergrupp som utsätts för det.
För att bringa ordning i hela debatten är det dags att gå tillbaka och titta på vad Fahlman egentligen skrev:
”Idiotin tillåts alltså frodas i Luleå, och jag hoppas innerligt att någon av dem som är förnuftiga i Luleå snart visar att man vill, kan och törs sätta ner foten riktigt ordentligt – för att sluta dra både Luleå Hockeyns namn och rykte i smutsen, parallellt med att man svärtar ner hockeyn som sport.
Därför avslutar jag med en uppmaning:
Stanna hemma, idioter. Eller se till att idioterna stannar hemma, vettiga människor.
Låt oss hockeyälskare få ha derbyfesten ifred.”

Det märkliga är inte vad Fahlman skrev.
Det märkliga är att vi inte alla kan ställa oss bakom hans ord.
Jag är ansvarig utgivare för Västerbottens Folkblad.
Jag står både framför och bakom Jonas Fahlman till 100 procent.

41 kommentarer

 1. Anledningen till föraktet mot Fahlman är att han helt fokuserar på att kasta skit på Luleå och deras fans trots att Skellefteås fans gör minst lika mycket om inte mer. Speciellt med tanke på vad som hände efter lördagens match är det extra roligt att läsa hans text idag om hur han svartmålar Lulefansen när det är Skellefteås fans som genom hitler hälsningar och stenkastning visar vart de står.

 2. Jag tror ingen av Luleås riktiga supportrar ställer sig bakom de rötägg som gjort snedsteg och anser nog i likhet med Fahlman att de agerat fel. Problemet med Fahlmans inlägg är den otroliga enögdhet inlägget uppvisar. I Fahlmans öga var det säkert ett Lulefan som kastade sten på sin egen supporterbuss igår.

 3. De jag tror att de flesta reagerar på är att vi tycks tro att vi är bättre här i Skellefteå, vi har en liten finare kultur än råskinnen i norr. Idiotiska fans finns överallt och även hos oss. Luelå och Skellefteå borde samarbeta för att i möjligaste mån få bort rötäggen innan det går för långt och folk blir skadade.

 4. Fahlmans chef är nu med i debatten (inte en dag för tidigt)och det är klart att han stöttar sin medarbetare. Men Fahlman har just orsakat oreda- det är delvis hans fel att stenkastningen sker. Du Daniel Nordström, borde ha granskat eller tagit bort hans artikel som krigshetsade och provocerade fram detta. Jag är förvånad att det inte blev mer bråk men det var enbart för att luleåfansen höll sig kalla. Tyvärr- hans artikel går inte att missförstå. Håll varandra bakom ryggen som ni gjort tidigare. Fahlmans förtroende som journalist är förbrukat för all framtid hos många av era läsare. Säkerligen är han även debatterad i den interna journalistkåren efter detta. Om inte så kommer han nog att bli det. Det är mycket tråkigt att du Fahlman, drabbas privat men nu kanske du ser din del i detta. Så jag ger inte mycket för dig som journalist. Du har delvis dig själv att skylla.
  Jag tror ingen kan säga att detta inlägg borde tas bort för det är bara kritik. Inte uppvigling!

 5. Kruger. Du kommer med synnerligen allvarliga anklagelser. Att skylla stenkastningen på en journalist är fult, fegt och avskyvärt. Jonas Fahlman är en journalist med oerhört hög trovärdighet. Han är mycket respekterad både på vår redaktion och i hela landet. En bra och modig journalist vågar säga obekväma sanningar. En sådan journalist är Jonas Fahlman. Jag är oerhört stolt över att han jobbar för oss.

 6. Bra Fahlman ! Och bra Daniel. Det är stort att gått i samma klass som Jonas Inde !
  Det är min absoluta favorit i Killinggänget.
  Blossom Taintons man Hasse kan alla repliker utantill med Indes figurer.
  mvh
  LG

 7. Att stenkastningen skedde kunde förutses redan när ”stanna hemma, idioter” skrevs. Jag var starkt kritisk redan då jag läste den första gången. Ni framhöll endast en sida av historien och lade därmed ytterliggare ett vedträ på elden. Ni gjorde det legitimt för vissa element(dem kan tolka det så) att hämnas stenkastning och Luleås misskötsamma fans. Er tidning har en del i dem känslor som utspelades. Denna debatt borde ni kunnat räkna ut. Var meningen att ni skulle skapa nyheterna själva i brist på annat att skriva om? Förhoppningsvis får vi se lite mer nyanserade artiklar framöver där man förenar fans- inte tvärt om. Ta ert ansvar och en jäkla massa självkritik är på sin plats!

 8. Det som är provocerande är ju hur han lägger allt ansvar på Luleå. Han kallar Luleås fans (delar av dem) för idioter. Han kan inte se att Skellefteå är lika delaktiga. Båda sidor har rötägg. Om han bara kunde erkänna det så hade det aldrig blivit så här stort.

 9. Kruger och Mr. Mariestad. Jag upprepar. Varken jag eller Fahlman har någonting emot Luleås supportrar. Däremot är det viktigt att säga ifrån mot de negativa tendenser som finns inom vissa supportergrupper – detta oavsett om dessa supportrar håller på Skellefteå AIK, Luleå eller något annat lag.

 10. ”Inlägget riktade sig inte generellt till Luleås supportrar, utan till de bråkstakar som förstör festerna. Derbyna har ju, som bekant, kantats av flera bråk under de senaste åren.”

  då kanske ni ska vara mer tydliga. MEN media är ju bra åp att vrida saker och skriva fel! ni hjälper ju till och bidrar till en hatisk stämmning!!

 11. Jasså? Han riktar sig till båda sidor? Då ska du får göra mig en stor tjänst. Jag har ju bara studerat journalistik i fem år så jag kanske har missat något. Var pekar han ut att den andra sidan är lika illa?

  Jag ser ju bara saker som:
  ”Luleås fans har på flera iögonfallande sätt skämt ut sig och visat upp ett allt annat än människovärdigt beteende i samband med höstens två derbyn i Luleå.”

  Att påstå att Luleås fans inte beter sig människovärdigt lär ju knappast släcka den eld som brinner?

  Jag ska vara helt ärlig. Jag ser inte en enda kritisk rad om Skellefteå. Ingenting om hur vissa fans i svart och gult gjort hitlerhälsningar vid ett tidigare möte. Inte ett ord om hur de förstört inredning i Coop Arena.

  Hade jag skrivit detta ett sådant inlägg på min utbildning hade jag fått göra om den. För frågar du mig var det där inte journalistik. Det var ett ogenomtänkt inlägg. Ska man markera mot våldet och hatet, ska man markera åt båda håll.

 12. Det ligger till så som jag skriver och det behöver man inte vara psykolog för att förstå. Men jag förstår att mina argument känns som ett slag i magen när dem stämmer. Ni har bedrivit en synnerligen olämplig journalistik. Det är ganska fashinerande att ni fortfarande försvarar uppviglingen. Men, men, den grundläggande försvarsmekanismen har satts igång när man knappt kan försvara sig.

 13. Det blir bara värre och värre när VF ställer sig bakom och försvarar Fahlmans otroligt dåligt tajmad, formulerad och hetsande artikel. Ni menar på fullt allvar alltså att ”Idiotin tillåts alltså frodas i Luleå” inte skulle vara provocerande eller hetsande? Jag tycker att vi kan konstatera att Idiotin tillåts frodas på VF! Jag tycker det är sorgligt med denna juornalistik som endast verkar ha som syfte att kasta bränsle på glöden.

 14. Mr. Mariestad: Du tar citatet ur sitt sammanhang. Texten handlade om att det var fel av Lulefans att inte markera när något dåligt skedde, då ”idiotin tillåts frodas”. Alla idioter skulle stanna hemma. Vilket de tyvärr inte gjorde. Sedan en fråga. Hur kan Fahlman har orsakat stenkastningen då det ska ha varit en skellefteåsupporter som kastade och de enda som blev provocerade var Luleåsupportrar?

 15. Daniel Nordström du e ju fan inte slug!!! Så vi i luleå borde anmäla dig för dumhet och den feghet som utmärker dig att du inte kan säga att han uttryckt sig klantigt och dumt samt att han borde be luleåfansen om ursäkt för hur man läser hans artikel så är det solklart att man som luleåfan tar illa vid sig.

 16. ”Vissa har gått så långt att de till och med skyller det tråkiga faktum att Luleås supporterbuss utsattes för stenkastning på Fahlman.
  Det är en oerhört grov anklagelse, som närmast kan liknas vid förtal.”

  Men det kan inte liknas vid förtal när Fahlman till exempel ljuger ihop att Luleås supportrar har slagit i arenan trots att dom inte har gjort det? Han ljuger och smutskastar för att få LuleåFans att framstå som så dåliga som möjligt. Är inte det ett skolboksexempel på förtal?

 17. Jag kan tycka det är lite underligt när Fahlmans ”uppmaning” till bägge sidor att låta idioterna stanna hemma enbart handlar om hur Luleå är en oas för supportervåld. Blir intressant att se hur annorlunda Saik agerar runt sin stenkastning om nu Luleå var så flata.

  Hoppas vi är ”kvitt” nu så bägge sidor skärper sig och låter rivaliteten flöda på läktaren istället.

  Idioter finns BÅDE i Luleå OCH Skellefteå. GLÖM INTE DET FAHLMAN!!!!!

 18. För övrigt säger ju bilden ovan i princip allt.Har aldrig varit med om att se en bortaklack från Timrå bete sig så och ha den typen av skyltar. En slump? Nej.

 19. Självklart, Daniel Nordström, tycker ni illa om Lulefans! Det är ju det som hela Fahlmans artikel går ut på. Att ni nu duckar och slingrar er undan denna massiva kritik ni får pga er dåliga journalistik är ju ynkligt! Ert förtroende som journalister är i botten just nu. För att rädda era ansikten så tycker jag att Fahlman skall underteckna sin artikel med ”Skrivet av ett Skelleftefans”! Då hamnar det i rätt fack och blir värderat och bedömt därefter.

 20. Mr. Mariestad har rätt till 100 procent.

  Ni försöker se er själva som objektiva men inte en rad lyfts fram om något som Skellefteås fans har gjort.

  Det finns rötägg på båda sidorna men ni blundar för era egna och hänger ut de andra. Därför har ni nu tappat alla trovärdighet.

  Du berömmer Fahlman som en modig journalist som vågar säga vad han tycker men reagerar inte över att han pekar ut en grupp människor samtidigt som han helt blundar för de egnas felsteg? Skulle det gälla något annat än hockey hade det minst sagt varit svårt att kalla en journalist modig för att han vågar uttrycka sitt förakt mot en speciell grupp människor.

  Det Fahlman har gjort är att elda på stämningen mellan lagen betydligt mer än en uppeldad tröja har gjort. Sen om det inte var hans avsikt låter jag vara osagt men så blev i alla fall resultatet.

 21. Jag förstår inte Nordström… Det verkar ju som om åtminstone Luleå lät de värsta idioterna ”stanna hemma” igår… Skellefteå däremot…

  Kul att du står bakom Fahlmans inlägg inför matchen, och att du förstod att han angrep BÄGGE sidors rötägg. Själv tyckte jag det lutade åt extrem enögdhet och hemmalagsjournalistik!!!

 22. Trots att någon/några mindre tänkande individer kastade sten på bussen så måste jag faktiskt försvara att skellefteå har en finare och bättre supporterkultur är luleå.
  Titta bara på bilden! Ett fuck-finger och text med inavelspack.
  Visa mig en liknande bild på Skellefteås klack och jag kommer att sluta hävda att NorthPower står för en mer positiv supporterkultur än luleås dito.

 23. Daniel Nordström tillhör också de ”sexfingrades skara” och därmed håller man sig oftast, om inte alltid, sig inom familjen. Lägg ner snacket och planera för hämnd när ”She Left You” kommer på besök till Honoluleå. Då får dessa båda bröder än mer att skriva om

 24. ”Sittplats”, det är precis det budskapet som du nu beskrev att Skelleftefansen är änglar och Lulefansen busar som VF med sina artiklar vill få fram. Men dåhar jag en fråga till dig: Tycker du att det är ”änglalikt” när stora delar av Skellefteklacken gjorde en samstämmig hitlerhälsning i förra derbyt uppe i Luleå? Det finns säkert bilder på detta om man efterfrågar dom. Men det är klart Skelleftefansen är små änglar och söndagsskolebarn och det är ju förenligt med bra supporterkultur i Skeå att kasta sten på bussar. Ni är INTE ett dugg bättre i Skellefteå än vad Luleå är!

 25. Talar man om att idiotin frodas i Luleå, så borde man väl inse att man eldar på stämningen. Tänkte verkligen denne Fahlman att han skulle lugna supportrar – i så fall är det väl han som inte har alla hästar hemma?
  Sanningen är väl antagligen den att den här f.d. expressen-reportern egentligen vill elda på ”idioterna” och att han tjänar på det.

 26. Nordström säger:En bra och modig journalist vågar säga obekväma sanningar.Ja då är det som man vetat länge,att i Sverige finns det inga sådana.

 27. Du de är inte de minsta fegt eller avskyvärt att ge herr Fahlman en ”liten” del i vad som hände kring derbyt..
  Häller man bensin på elden, så börjar de att brinna mer.. och går man ut med en så fruktansvärt dålig artikel i ett av de hetaste sammanhang, som våran ankdam rymmer. Då behöver man inte vara en EINSTEIN FÖR ATT FATTA ATT SAKER KOMMER HÄNDA. Vilka läser dessa bloggar mer än några andra? Jo de som lever för hockeyn, alias ”IDIOTERNA”. Sen börjar de hetsas på diverse forum, och då blir tempen ännu högre. Så stå för vad ni skriver men försök inte skylla ifrån er när de hettar till…

 28. Herr Fahlman borde begripa att han hetsar upp stämningar genom att tala om idiotin som frodas i Luleå.
  Vad är det som är modigt i med att skriva det här? Det är väl knappast Fahlman som kommer att råka illa ut – utan de som ungdomar som upphetsas!

 29. Alltså för man en debatt i sådana forum som Fahlman, på det sätt som han gör så får man förvänta sig resultat. Att sedan gömma sig på bästa SD maner bakom martyrskap smakar ännu mer illa. Riktigt dåligt skött Fahlman, tyvärr jag köper inte din gråtvals!!!

 30. Sittplats: Snälla nån. Det är väl skillnad på att föra en verbal kamp på läktaren mellan klackarna jämfört med att kasta sten på supporterbussar. Luleåfans har aldrig, och kommer aldrig, att stödja våld på något sätt att stödja våld. Däremot så har vi fortfarande rätten att sjunga precis vad vi vill från läktarplats för att hjäla vårt eget lag, håna motståndarna och skapa stämning.

  För övrigt intressant att stenkastningen hände rjust efter att Luleåfans kört över NorthPower i läktarväg också. Kan man inte vinna i arenan så tar man till grepp utanför densamma istället…

 31. Luleåfans hetsade pga det Fahlman skrev, men de tolkade det som att Fahlman tyckte att de var idioter, vilket han absolut INTE gjorde. Prova läsa igen. Idioter finns i båda läger vilket alla vet. Texten handlade att man inte markerade mer i luleåläger att man inte står bakom det negativa. Hur skulle han kunna ta exempel från skellefteåsupportrar då det inte framkommit att de gjort något förrän nu! (vilket de säkert har, men bakom kulisserna och utanför medias vetskap). Och hur i h-vete kan Fahlman orsakat stenkastningen om det nu var skellefteåsupportrar som kastat? …Sedan: även om någon svarat på era kommentarer fortsätter ni mala på med samma sak.. Let us all be friends and hate nollåttor..

 32. Fahlman bär utan tvivel en del av ansvaret för det som hände vid derbyt i Skellefteå och genom att ställa dig och tidningen bakom så säger du indirekt att du tycker att det som skede var okej.

  Ta ert ansvar!

 33. Ske
  Du verkar inte riktigt förstå detta. Fahlman bidrog till att hetsa stämningen och trigga hämdbegär bland det så kallade skellefteåfansen. Vi var många som varnade för detta redan när vi läste artikeln. Att tidningen sen ställer sig bakom och försvarar Fahlman blir deras bit att hantera. Förhoppningsvis ser man till att hantera Fahlman på ett lite lämpligare sätt än vad man gjort. Att han får lägga ut krigshets är inte att sköta en tidning på ett bra sätt.

 34. Visst vinklar Fahlman sin artickel mot Luleåsupportrarna. Vad som är märkligt är fanatismen i Skellefteå. Att supportrar är fanatiska är en sak men i Skellefteå går hockeyfanatismen genom samhället. Norrbottensmedierna vågar skriva kritiskt mot LHF medans skellefteås dito ställer sig i hejaklacken. Någon yrkestolhet kan man väl kräva. Och om det bara fanns ett lag på isen försvinner väl idén med sporten?

 35. Tyvärr så har elden bara börjat brinna tills media själva börjar ta tag i sina journalister och går ut med öppen kritik mot varandra. Så länge man enbart klandrar hela supportergrupper finns det så många element som kan rida på den vågen. Glöm inte bort det här nu. När nästa incident sker blir det bara värre för alla hockeyälskare.

 36. Daniel Nordström:
  Fortfarande ingen kritisk artikel på stenkastningen, ni nöjer er med att ordf. inte vet nåt. Gör om, gör rätt, följ upp om ni skall ha någon trovärdighet kvar!
  Förövrigt håller jag med om synpunkter gällande västerbottensjournalistikens pinsamma fjäskande, närmast sektmässiga hyllande och beskyddande av SAIK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *