Lysande, Luleåfans!

FOTO: SCANPIX

Onsdag 27 oktober kl 08.05
Luleås supportrar tycker att de har fått orättvis kritik av oss.
Nu är det dags att hylla dem. De tar officiellt och kraftfullt avstånd från allt våld. Det glädjer mig.
Efter lördagens ishockeyderby mellan Skellefteå AIK och Luleå Hockey – och den tråkiga och oacceptabla incidenten när Luleås supporterbuss blev utsatt för stenkastning – har debatten gått hög på folkbladet.nu.
Luleås supportrar är besvikna på VF.
De anser att vi enbart lagt skulden för de bråk som varit under derbyna på Luleås supportrar.
Jag har hela tiden framhållit att det jag tidigare skrivit och ett blogginlägg från vår Skellefteå AIK-bloggare Jonas Fahlman var riktat mot de supportrar som förstör och inte mot Luleås supportrar generellt. Detta har bland annat debatterats på denna blogg skriven av en Luleåsupporter på Svenska fans.
Jag vill på nytt betona att vi inte har någonting emot Luleås supportrar.
Nu ska jag dessutom kraftigt hylla Luleås supportrar också.
I ett inlägg på Luleåfans hemsida skrivs kloka saker som gör mig både glad och mycket hoppfull inför framtiden.
Så här står det i det officiella uttalandet från Luleås fans:
”För att citera Lars-Marthin Markstedt och Joakim Oja, båda supporterpoliser i Skellefteå: ”Att dra alla supportrar i respektive grupp över en kam som problemmakare, anser vi inte vara rättvist. Vår uppfattning är att båda supportergrupperna bjuder på en fantastisk inramning inne i arenorna. Matcherna lagen emellan framkallar heta känslor på isen och på läktaren. Det är det som kännetecknar ett derby.”
I den frågan är vi i LuleåFans helt eniga med supporterpoliserna. Kampen mellan klackarna skall givetvis hållas på läktarna och LuleåFans som supporterförening fördömer alla former av våldshandlingar.”

I sitt uttalande riktar Luleåfans även en passning till oss inom media:
”Vi anser att både journalister och chefredaktörer bör reflektera över sitt oerhört stora ansvar om vad som skrivs och förmedlas till allmänheten – ett ansvar större än vad de själva kanske inser. Mindre genomtänka blogginlägg eller krönikor som enbart är till för att piska upp en hatstämning är tyvärr någonting som kan hetsa enskilda individer att ta till våldshandlingar.
LuleåFans hoppas givetvis att underlag för liknande nyheter överhuvudtaget inte ska förekomma, men hoppas samtidigt att media i framtiden försöker ge en mer nyanserad rapportering.”

Fansen riktar även en fin hälsning till Skellefteå AIK:s supporterklubb North Power:
”Som avslutning vill vi understryka att LuleåFans absolut inte håller North Power skyldiga till det inträffade. Både vi och North Power vet att enskilda individers handling utanför arenan aldrig kan bli supporterföreningarnas ansvar och kommer heller inte att kunna överskugga kärleken till våra lag. Vi fördömer alla former av våldshandlingar och hoppas slippa liknande incidenter i framtiden.”
Jag har bara en sak att säga om Luleåfans agerande. Lysande!
Jag tycker att detta är oerhört starkt agerande av Luleås supporterklubb. När supportrar uppträder på detta sätt finns alla förutsättningar om nya härliga derbyn med fin inramning från supportrarna.
För jag säger som kollegan Jonas Fahlman. Jag drömmer om en SM-final mellan Luleå och Skellefteå.
Vi får alla dra lärdom av det som inträffade i samband med lördagens derby och gå vidare tillsammans i det vi alla kan sluta upp bakom.
Kärleken till ishockeyn.

3 kommentarer

  1. Varför censurera bort stycket där vi beskriver självaste händelsen? Allt annat är med förutom när vi skriver vad som faktikst skedde?

  2. Varför valde ni bort den första delen av uttalandet där stenkastningen beskrivs?

    ”Fullsatta av glädjefyllda supportrar lämnar våra bussar Skellefteå Kraft Arena men precis när vi svängt ut på E4:an hörs en smäll likt när ett lysrör exploderar. Alla blir chockade och förstår först inte vad som har hänt. Sedan klarnar det, någon eller några har kastat en sten genom bussens ruta varpå kaos uppstår. En tjej blöder från halsen, en kille blöder från huvudet och många andra sopar bort glassplitter från kläderna. Bussen fortsätter att köra några hundra meter innan den till slut stannar. Folk kliver ur bussen och den andra bussen stannar just bakom. Stenkastarna har dock redan hunnit lämna platsen. Polisen spärrar av området och plåstrar om de skadade. En fram till dess mycket lyckad kväll har på en sekund övergått till att vara något helt annat, på grund av några enstaka individer.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *