Ny födelsedag i fängelset

Onsdag 27 oktober kl 11.25
Han har suttit fängslad i 3 320 dagar.
I dag fyller journalisten Dawit Isaak 46 år.
De flesta av er känner säkert redan till den tragiska historien om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.
1987 flydde han från kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han kom till Sverige och bosatte sig i Lerum. 1992 fick han svenskt medborgarskap och är sedan dess medborgare i både Sverige och Eritrea.
Efter kriget återvände han till Asmara i Eritrea. Där arbetade han som journalist på landets första oberoende tidning Setit. Isaak är också delägare i tidningen.
23 september 2001 arresterade den eritreanska regimen Dawit Isaak och ett flertal andra journalister i landet. Isaak har aldrig åtalats. Han har aldrig fått någon rättegång, men sitter enligt regimen fängslad på grund av brott mot rikets säkerhet.
I själva verket fängslades han av allt att döma på grund av det som skrivits i Setit. Isaak arresterades nämligen efter att en artikel publicerats. Den handlade om den så kallade 15-gruppen, en grupp politiker som krävde demokratiska reformer i Eritrea.
I samma veva som Isaak arresterades greps också merparten av dem som ingick i 15-gruppen.
Dawit Isaak sitter nu fängslad i det ökända fånglägret Eira Elo i Asmara.
I dag fyller han 46 år.
Det är hans tionde födelsedag i fängelse.
I 3 320 dagar har hans tre barn varit utan sin far och hans hustru har varit utan sin make.
Dawit Isaak är offer för en grym regim och han har blivit en symbol för den ständiga kampen för tryck- och yttrandefrihet.
3 320 dagar är en ohyggligt lång tid och det är både skrämmande och beklämmande att den svenska regeringen inte agerat kraftfullare mot den eritreanska regimen.
Tyvärr tror jag att det till stor del beror på att denne journalist heter Dawit Isaak och är svensk-eritreansk medborgare.
Om han hade hetat Kalle Svensson och varit svensk medborgare hade regeringen agerat hårdare och protesterna från den svenska allmänheten hade också varit starkare.
Det är den bistra sanningen.
Vi får aldrig ge upp kampen för Dawit Isaak.
Vi får aldrig ge upp kampen för yttrandefriheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *