Bjud in Jimmie Åkesson!

FOTO: SCANPIX

Torsdag 28 oktober kl 07.25
Det är inte ofta jag håller med Jimmie Åkesson.
Den här gången gör jag det.
Sju partiledare har blivit inbjudna till årets Nobelfest. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är däremot inte välkommen.
Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman säger till Aftonbladet att anledningen är Alfred Nobels testamente:
– Där framgår mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta.
Åkesson är förvånad.
Det är förvånande att man gör ett sådant tydligt ställningstagande mot mig och mitt parti. Jag trodde att man skulle respektera valresultatet, säger Åkesson till TT.
Det trodde faktiskt jag också att Nobelstiftelsen skulle göra.
Denna gång håller jag med Jimmie Åkesson.
Michael Sohlman hävdar att detta inte är ett politiskt ställningstagande, men naturligtvis är det precis exaktvad det handlar om.
Dessutom undrar jag om Michael Sohlman verkligen är säker på att övriga partiledare till fullo har värderingar som passar perfekt enligt Alfred Nobels testamente? Hur har han kontrollerat det?
Jag upprepar det jag sagt tidigare. Att stänga ute Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är inte rätt väg att gå i en demokrati.
Svenska folket har valt in SD i riksdagen.
Det måste accepteras – oavsett om vi tycker om det eller inte.

10 kommentarer

 1. Det är direkt pinsamt för Sverige att man inte respekterar valresultatet. I så fall borde väl inte moderaterna eller kristdemokraterna heller varit inbjudna genom åren?

 2. Kors i taket, detta trodde jag aldrig jag skulle få läsa i en Svensk dagstidning.
  Ingen högoddsare direkt att de skulle bli Folkbladet för dom är faktiskt en av dom tidningar i Sverige som är minst pk. Och det uppskattas.

  Risken är nog dessvärre stor nu att ni kommer hängas ut som nazisttidning av alla andra medier. Den som lever får se.

 3. Eftersom sd är det mest konservativa partiet i riksdagen är det troligt att deras värderingar står närmast dem som var självklara på Nobels tid och för Nobel själv.

  Man kan ju också fungera på hur Nobel, som var framgångsrik entreprenör och förmögen företagare, skulle ställa sig till att genom åren (antar jag) många kommunistledare bjudits in, med tanke på deras hat mot välbeställda och direktörer och vidlådande konfiskatoriska ambitioner.

  Förutom att stiftelsens beslut är moraliskt klandervärt, är det antagligen också kontraproduktivt om syftet är att motarbeta sd politiskt.
  Klok ledare.

 4. Undrar hur dom gör i Norge vid utdelning av fredspriset? Bjuder dom in samtliga partiledare att delta, även fremskrittspartiets ledare Siv Jensen?
  Det borde vara samma testamente som gäller där.
  Är det någon som vet?

 5. Själv klart ska Jimmie Åkesson inbjudas, han är en partiledare, som vilken annan.
  Vi lever i ett demokratiskt land, och valresultat ska respekteras.

 6. Nobelstiftelsen gör rätt! Man är en privat stiftelse som gör precis som man själv önskar! Jag brukar själv få bestämma vem som skall gå på mina fester, de enda som skulle kunna ha något emot det är nog Sverigedemokrater! Sen är det samma gamla trams så fort SD och dess fanbärare får motvind! Då är det fel på demokratin? Man bblandar in ett socialistiskt parti som V i diskussionen, (med omvälvningen att om två gör fel så blir det rätt?) Istället för att arbeta med politiska grepp så sätter de sig i sandlådan och kastar sand på de som inte tycker som dem själva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *